Inname dioxines via voedsel fors gedaald
Datum: 16 juli 2010
Via onze voeding nemen we dagelijks een zekere hoeveelheid dioxines in
ons lichaam op. De FOD Volksgezondheid liet een studie uitvoeren om na
te gaan om welke hoeveelheden het precies gaat. De resultaten blijken
geruststellend: de afgelopen jaren is onze inname fors gedaald. Ze valt
nu binnen de veiligheidsnormen voor onze gezondheid.
Dankzij reductiemaatregelen
De dioxinegehaltes in melk en vlees zijn gedaald in de tijd, wellicht
als een gevolg van de vele reductiemaatregelen die genomen zijn
waaronder normering en controle van dioxines en PCB's in dierenvoeders
en levensmiddelen.
Studie door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid
De studie werd uitbesteed aan het Wetenschappelijk Instituut
Volksgezondheid en is gebaseerd op de gegevens van de Nationale
Voedselconsumptiepeiling (2004) en metingen van 38 representatieve
mengstalen van 486 levensmiddelen uit supermarkten in 2008.
Door beide datasets te koppelen, wordt een schatting van de dagelijkse
inname door de Belgische bevolking van dioxines via voedsel gemaakt.
Deze schatting houdt dus geen rekening met eieren van particulieren en
kan op dat vlak een onderschatting geven: een vorige Belgische studie
gepubliceerd in 2009 wees immers uit dat dergelijke eieren meestal
gecontamineerd zijn.
Gemiddelde dagelijkse inname
Voor 2008 wordt de gemiddelde dagelijkse inname in België op 0,72
picogram toxiciteitsequivalenten (TEQ) per kilo lichaamsgewicht
geschat. Dat is beduidend lager dan de norm bepaald door het Europese
'Scientific Committee on Food': 2 picogram TEQ per kg lichaamsgewicht
per dag.
Melkvet draagt gemiddeld voor de helft bij aan de totale inname van
dioxines (vooral onder de vorm van kaas en boter), en vlees voor 22 %
(vooral rund). Vis en visserijproducten dragen gemiddeld maar 18 % bij
tot de inname (vooral zalm, haring en schelpdieren).
Meer informatie vindt u op de website van de FOD Volksgezondheid,
Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Belgische Federale Overheid