Â
Smaakvol2010: de sterrenstatus voor het lekkerste product van eigen
bodem
Syntens organiseert, in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele
Landbouw en Foodlog.nl, een landelijke wedstrijd voor ondernemers met
een lekker product van eigen bodem. Voor het derde achtereenvolgende
jaar wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt, dit jaar onder het thema
âde smaak van NLâ. De lekkerste producten strijden op 30 november in
Den Bosch, de Hoofdstad van de Smaak 2010, om de ultieme
smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: de Smaakvol2010, dé
erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en
de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet.
Voorafgaand aan deze finale in november worden er regionale voorrondes
georganiseerd. Deze vindt voor de regio Zuid-Nederland plaats op 5
oktober in Veghel. De smaakjury, die bestaat uit een aantal
smaakspecialisten, waaronder Janneke Vreugdenhil (culinair journalist
van het NRC), Felix Wilbrink, (culinair journalist van de Telegraaf) en
Dick Veerman (foodkenner en initiatiefnemer van foodlog.nl), toetst de
producten op smaak en presentatie. De smaakjury nomineert vervolgens
per regio zes producten die doorgaan naar de publieke smaaktest en de
masterclasses.
Proeven in het hele land
Het winkelend publiek in Nederland krijgt op diverse locaties de
gelegenheid om de zes regionale producten te proeven en te stemmen op
hun favoriet. Bovendien kan iedereen actief meedoen aan het smaakdebat
op www.foodlog.nl en via Twitter, waar smaakspecialisten, producenten
en consumenten hun mening geven over authentieke, echte, bijzondere en
innovatieve voeding.
Regionale masterclasses
Zes foodondernemers per regio worden geselecteerd voor de regionale
masterclasses, waar vooral aandacht is voor marketing en afzet. Per
regio worden de zes producten voorgelegd aan een vakjury. Deskundigen
toetsen de producten en geven advies op het gebied van presentatie,
verpakking, afzetkanaal en positionering. Deze vakjury bepaalt welke
twee producten per regio doorgaan naar de finale. Ook de regionale
publieksfavorieten zullen als finalist meestrijden.
Finale in de hoofdstad van de smaak
De smaakjury zal op 30 november in Den Bosch de producten van de
finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. In een spannende
eindronde worden de kanshebbers aan het publiek gepresenteerd. Daarna
worden de winnaars van Smaakvol2010 en de publieksprijs bekend gemaakt.
Deelnemen
Nederlandse agri- en MKB-bedrijven met een authentiek voedingsproduct
van eigen productie, waarvan het hoofdingrediënt uit Nederland komt,
kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Voorwaarde is ook dat de
ondernemers ambities hebben om het bedrijf of product een stap verder
te brengen. Via www.syntens.nl/desmaakvanNL is het mogelijk om in te
schrijven voor de regionale voorrondes.
Met een bite
De Smaakvol2009 werd vorig jaar in de wacht gesleept door Grunschnabel
Ice Laboratories uit Alkmaar. Toen koos Jonnie Boer van
driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle het âijs met een biteâ als
favoriet en zette het op zijn kaart voor mensen met een lactosevrij
dieet. De Publieksprijs werd uitgereikt aan Kaasmakerij Uitentuis voor
hun Noordhollandse Messeklever, een jonge kaas van koemelk, bereid
volgens een âvergetenâ recept.
---
_____________________________________
Syntens