Gemeente Breda

Breda is sociaal-economisch sterke stad

Landelijk onderzoek onder 50 grootste gemeenten

Breda is sociaal-economisch een sterke stad met een verscheidenheid aan bewoners en woningen. De stad doet het in de rij van de tien grootste steden redelijk goed.

Dat is de conclusie van de signaleringsnotitie âAtlas Breda 2010â die het college heeft vastgesteld.

De Atlas schetst een beeld van de positie van Breda in het overzicht van de 50 grootste gemeenten. Het college neemt de resultaten van Atlas Breda 2010 mee in de verdere ontwikkeling van het gemeentelijk beleid.

In de publicatie âAtlas voor Gemeentenâ worden elk jaar de 50 grootste gemeenten van Nederland op 40 onderwerpen vergeleken. Dit jaar krijgt het thema âkrimpâ de aandacht. Breda kent vooralsnog geen krimp. Het blijft de negende stad van het land en de bevolkingsomvang stijgt meer dan gemiddeld in Nederland.

Op de meeste indicatoren scoort Breda beter dan het gemiddelde van de 50 grootste steden Uit het onderzoek blijkt dat Breda wordt gekarakteriseerd als een stad met een redelijk sterke sociaal- economische positie en een redelijk jonge, hoog opgeleide bevolking. De woonaantrekkelijkheid zou in Breda ondanks het âhistorisch karakterâ aan de mindere kant zijn. Dit lijkt in tegenspraak met de redelijk hoge huizenprijzen waarmee Breda op de tiende plaats staat.

Op vijf indicatoren scoort Breda onder het gemiddelde. Van die vijf scoort de stad op de indicatoren âveiligheidâ en âwoonaantrekkelijkheidâ beter dan vorig jaar.
Op de indicatoren âbijstandâ, âmusea/evenementenâ en âwerkgelegenheidâ is de positie van Breda ten opzichte van 2009 minder geworden. Dit houdt in dat meer mensen in de bijstand zijn gekomen, het met culturele activiteiten en evenementen ten opzichte van andere gemeenten minder is gegaan en ook dat de werkgelegenheid is verslechterd.

Het college betrekt de resultaten Atlas Breda 2010 bij de ontwikkeling van stedelijke visies en beleid.

Breda, 16 juli 2010