GEZONDHEIDSENQUETE 2008: RAPPORT GEZONDHEID EN SAMENLEVING IN BELGIE

15/07/2010 12:04

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het vierde rapport met de resultaten van de nationale Gezondheidsenquête 2008-2009 over de problematiek van gezondheid en samenleving in België is vanaf nu beschikbaar op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

De Gezondheidsenquête wordt om de vier jaar uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) en gebeurt met de ondersteuning van alle politieke instanties die bevoegd zijn voor gezondheid: de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten. De enquête werd in 2008 uitgevoerd bij 11.250 personen, op toevallige wijze geselecteerd in 159 gemeenten.

Het begrip 'gezondheid' heeft in de loop van de eeuwen een steeds ruimere invulling gekregen. Waar het in oorsprong quasi uitsluitend vanuit medisch oogpunt bestudeerd werd, is het thans uitgegroeid tot een complex sociaal fenomeen. De begrippen ziekte en gezondheid dienen dan ook ingevuld te worden in relatie met de vereisten en verwachtingen van onze omgeving, van onze verwevenheid met het familiaal en professioneel netwerk. Het vierde rapport moet in deze context gesitueerd worden en behandelt onderwerpen als de toegankelijk van gezondheidszorgen, gezondheid en omgeving, passief roken, traumata, sociale gezondheid, het gebruik van diensten voor thuiszorg en van sociale en preventieve diensten en de houdingen ten aanzien van het levenseinde.

In de analyses worden drie doelstellingen nagestreefd:

* een stand van zaken geven op het niveau van de algemene bevolking

* groepen identificeren in de bevolking die specifieke aandacht vergen

* de evolutie in de tijd (1997-2008) volgen

Enkele bevindingen van dit rapport: 14% van de huishoudens in België geeft aan in het jaar voorafgaand aan het interview medische zorgen nodig gehad te hebben, maar deze niet konden betalen. 18% van de bevolking geeft aan gehinderd te worden door omgevingsfactoren (vooral luchtverontreiniging, lawaai van autoverkeer, trillingen en burenlawaai). Vooral mensen die wonen in steden - met Brussels als uitschieter - worden hierdoor gehinderd. In een kwart van de huishoudens rookt minstens één persoon elke dag of bijna elke dag thuis. Een kwart van de bevolking (van 15 jaar en ouder) geeft aan passief roken blootgesteld te zijn geweest.

7% van de bevolking is in het jaar voorafgaand aan het interview het slachtoffer geweest van een ongeval dat heeft geleid tot een medische consultatie. In dezelfde referentieperiode kwam 11% van de bevolking (van 15 jaar en ouder) in aanraking met misdaad, geweld of vandalisme thuis of in de omgeving waar men woont. De onderzoeksresultaten wijzen er verder op dat 7% van de bevolking (en dan vooral de oudere bevolking) ontevreden is over hun sociale relaties. Uit de enquête blijkt dat het gebruik van hulp aan huis voor huishoudelijke taken in de lift zit (6% van de bevolking doet beroep op zo'n dienst) en dat hiervoor vlijtig gebruik gemaakt wordt van dienstencheques.

Een laatste - nieuwe - module betreft de houding die de bevolking erop nahoudt aangaande het levenseinde. Overduidelijk is dat zowat iedereen eist dat de behandelende arts duidelijke en volledige informatie verstrekt over de mogelijke behandelingen en de overlevingskansen ingeval men door een levensbedreigende ziekte wordt getroffen. Tegelijk geeft slechts 4% van de bevolking aan ooit met een arts gesproken te hebben over de medische behandeling die toegepast zou moeten worden tijdens de laatste fase van hun leven.

Het volgende rapport van de Gezondheidsenquête 2008 behandelt de problematiek van socio-economische ongelijkheden in gezondheid en is voorzien voor september 2010.

RAPPORT EN BELANGRIJKSTE RESULTATEN : www.gezondheidsenquete.be

CONTACTPERSONEN:

Lydia Gisle (FR)

Tel: 02/642.57.53

Dr. Johan Van der Heyden (NL)

Tel: 02/642.57.26

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel