CNV Vakmensen


1200 werknemers Organon in Den Haag

15 juli 2010
Op donderdag 15 juli verzamelden zich in Oss ongeveer 1.200 werknemers van MSD (Organon) in een waardig protest tegen de voorgenomen sluiting van een groot deel van hun bedrijf.

Om 09.15 uur boden ze een petitie aan aan hun hoogste baas in Nederland, Hans Kortlever. Die schitterde echter door afwezigheid, omdat "hij buitenlandse gasten had die hij belangrijker vond dan de problemen waarin hij 2.200 werknemers mee heeft opgescheept", aldus de woordvoerder van de werknemers. Wel aanwezig was de burgemeester van Oss, die aangaf het protest van harte te ondersteunen.

Manifestatie in Den Haag

Daarna toog men met vele bussen richting Den Haag waar om 12.00 uur een manifestatie begon op het Plein bij de ingang van de Tweede Kamer. Hier werd het woord gevoerd door de voorzitters van de ondernemingsraad en de Centrale ondernemingsraad en door de voorzitters van CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten.

Zoeken naar alternatief

Daarna presenteerden de beide bondsvoorzitters, samen met de ondernemingsraad een open brief aan premier Balkenende, de minister van Economische Zaken en de beide informateurs van Paars plus. Hierin worden zij opgeroepen om alles in het werk te stellen om de afdeling research van het bedrijf in Nederland te handhaven en om - in een breder perspectief - te zoeken naar mogelijke alternatieven om de aanwezige kennis in Nederland te behouden als instrument om Nederland een kenniseconomie te laten blijven.

Deze open brief werd op het podium in ontvangst genomen door vertegenwoordigers van de SP, PvdA, GroenLinks, D66, CDA en PVV.

Gesprek met de minister

Na de bijeenkomst gingen de beide bondsvoorzitters met een delegatie van de medewerkers naar het ministerie van Economische Zaken, waar demissionair minister Van der Hoeven de brief formeel in ontvangst nam. De minister gaf in dit gesprek aan haar "ministeriële verantwoordelijkheid te nemen" en contact op te nemen met MSD in Amerika. Ook de werkgroepen die worden gevormd in Noord-Brabant om gevolgen zo goed mogelijk op te vangen krijgen alle mogelijke overheidssteun.