Ministerie van Defensie

Mijnenjagers halen zwaargewicht van zeebodem

15 juli 2010, 13.43 uur

Mijnenjagers van de Koninklijke Marine hebben gisterochtend 2 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om een Duitse invloedsmijn en een Britse vliegtuigbom.

De mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis maakte de Duitse invloedsmijn van het type GC onschadelijk, een van de meest beruchte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze mijn is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. De mijn van 1.000 kilo was door de visserskotter Geertruida aangetroffen en gemarkeerd. Omdat de mijn niet op locatie geruimd kon worden, is deze met een hefballon van de bodem getild en verplaatst naar een geschikte locatie. Daar werd het, voorzien van een explosieve lading door marineduikers, tot ontploffing gebracht.

Nummer 629

De Britse vliegtuigbom van 125 kilo werd in een aanlooproute vanaf de Noordzee naar Rotterdam door het vissersschip `Op hoop van zegen' aangetroffen. De mijnenjager Hr. Ms. Maassluis vernietigde de bom op locatie. Voor de mijnendienst was dit het 629ste explosief dat sinds april 2005 is geruimd.

Mijnenvrij

Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Wekelijks treffen vissers daar nog mijnen aan uit de Tweede Wereldoorlog. Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005. 3 opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op het dek ontplofte.

Beneficial Cooperation

Na dit incident is er gestart met operatie Beneficial Cooperation. De jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo's werd in samenwerking met de Belgische zeemacht verhevigd. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht. Mijnenjagers van de marine maken het explosief vervolgens onschadelijk.