Waterschap Rivierenland

Niet vissen en zwemmen in Marten van Rossemsingel, de Virieusingel en de binnengracht

Niet alleen in de Marten van Rossemsingel, maar ook in De Virieusingel zijn dode dieren aangetroffen. Met een aantal dagen worden de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak, uitgevoerd door Waterschap Rivierenland, bekend. Waarschijnlijk gaat het om Botulisme. De gemeente plaatst waarschuwingsborden langs het water. Het advies luidt nog steeds: Laat uw hond niet in het water zwemmen, ga niet vissen en raak de dode dieren niet aan.

In de Marten van Rossemsingel en inmiddels ook in De Virieusingel zijn verschillende dode vissen, eenden en meerkoeten gevonden. Omdat de singels in verbinding staan met de binnengracht, is ook daar zeer waarschijnlijk sprake van botulisme. De gemeente heeft de dode dieren afgevoerd en plaatst waarschuwingsborden langs en in het water.

Wat moet u vooral niet doen?

Laat uw hond niet in het water zwemmen. Houd uw hond in de buurt van het water voor de zekerheid aan de lijn. Ga niet vissen en raak dode dieren niet aan. Ziet u meer dode dieren liggen? Ruim deze niet op, maar bel naar de gemeente via telefoonnummer (0418) 681 681. De gemeente zorgt voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels om verdere besmetting tegen te gaan.

Onderzoek

Het Waterschap heeft maandag een aantal verlamde, maar nog levende eenden meegenomen voor onderzoek. Over een aantal dagen is de uitslag van het onderzoek bekend. Zeer waarschijnlijk gaat het hier om de botulismebacterie. Het gif van deze bacterie is dodelijk voor vissen en watervogels. Er zijn verschillende typen botuline, waaronder enkele die gevaarlijk zijn voor de mens.

Wat is botulisme?

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie verlamt vissen en watervogels. Aan botulisme gestorven dieren worden meestal aangetroffen met gestrekte poten en slappe enigszins gedraaide kop en nek. De kans is aanwezig dat bij voortduren van het warme weer botulisme op meer plaatsen de kop opsteekt.