Gemeente Asten schrappen Diesdonk als zoekgebied industrie

Asten bijzonder blij met schrappen Diesdonk als zoekgebied industrie

De gemeente Asten is bijzonder tevreden met het uiteindelijke besluit dat Gedeputeerde Staten afgelopen dinsdag heeft genomen inzake de MEROS discussie. Belangrijkste resultaat voor Asten is dat de Diesdonk als "werk"locatie is geschrapt. Burgemeester Beenakker, verantwoordelijk portefeuillehouder, geeft in een eerste reactie aan: "ontzettend blij te zijn met dit voor Asten zo belangrijke besluit. Na een jarenlange discussie is er eindelijk duidelijkheid omtrent de toekomst van dit gebied. Dit is ook voor de betrokken bewoners en bedrijven in de Diesdonk, het dorp Ommel en direct aangrenzende recreatieve bedrijven van groot belang. Zij hebben jaren in onzekerheid geleefd. Ik ben bijzonder blij dat onze intensieve bestuurlijke inzet en ingebrachte argumenten ook door GS zijn onderkend. De MER studie bevestigde dit eigenlijk al."

Argumenten

Het gebied Diesdonk bezit belangrijke landschappelijke- en natuurwaarden zoals waardevolle beekdalen en steilranden.

Dit gebied vormt een uitloopgebied voor de aangrenzende recreatieve bedrijven. In het hoogseizoen recreëren in de directe omgeving 10.000 toeristen en deze hebben een spin off naar de regio.

Bovendien zou voor het gebied Diesdonk nieuwe ontsluitingen en infrastructuur moeten worden aangelegd en dat maakt een fasegewijze ontwikkeling niet rendabel.

Gekozen locaties wonen en werken

De provincie kiest voor het lage scenario m.b.t. wonen en werken. De locaties Varenschut, BZOB bos en Bemmer IV zijn aangewezen als te ontwikkelen werklocaties. De te ontwikkelen woonlocaties zijn Goor en Lungendonk.

De locaties Deense Hoek, Scheepstal en Oostappen- op basis van het advies van de regio - worden geschrapt als zoekgebied verstedelijking, en dit geldt ook voor de Diesdonk.

Verdere procedure

Deze locatiekeuzes worden verwerkt in een op te stellen partitiële herziening van de structuurvisie van de provincie.