Gemeente Hilversum

Een lintje voor bijzondere ouders

publicatiedatum: woensdag 14 juli 2010

Dat je op tijd moet beginnen wanneer je iemand wil voordragen voor een koninklijke onderscheiding heeft Natasja aan den lijve ondervonden.

Twee jaar is ze bezig geweest om haar beide ouders te laten decoreren met een lintje tijdens de lintjesregen op 29 april in de Burgerzaal van het Raadhuis. Natasja is enthousiast over de begeleiding van de gemeente. Vooral Sonja Mignon, de ambtenaar van de gemeente Hilversum die onder meer het proces van de onderscheidingen begeleidt. `Ze is echt een topper en heeft zo haar best gedaan om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Dat mag best wel gezegd worden!'.

Het idee
Natasja (26 jr) is op 3-jarige leeftijd als pleegkind opgenomen door Desiré en Gerard van Well. Uiteindelijk is zij een van twaalf kinderen die door hen liefdevol zijn opgevangen en zijn gebleven. Naast de pleegkinderen in huis was er ook altijd plek voor crisisopvang. Huize van Well stond altijd open voor kinderen die direct liefde en opvang nodig hadden. Ze vormen een hecht gezin en Natasja vond het tijd om wat terug te doen. Samen met haar zus kwamen ze op het idee van de Koninklijke onderscheiding. Dat zou mooi zijn maar hoe pak je zoiets aan?

Via Google kwam ze al snel terecht bij de gemeente. Natasja moest motiveren waarom haar ouders in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding zouden komen. Voor haar zelf niet moeilijk maar de keiharde bewijzen overleggen van de bijzondere verdiensten van pa en ma Van Well, dat is andere koek.

De zoektocht
Ze begon met zoeken in het ouderlijk huis naar telefoonnummers, adressen en contactpersonen. Omdat niet zeker is of ze de onderscheiding wel zouden krijgen opereerde Natasja als een privé detective en hield alles strikt geheim. Alle mensen werden aangeschreven en reageerden allemaal positief. "Heel ontroerend hoe de mensen hun verhaal op papier hebben gezet. Ik heb af en toe wel een traantje weggepinkt." Lacht Natasja. Heel slim vroeg Natasja om de motivaties in tweevoud op te sturen. Op deze manier legde ze en voor de gemeente en voor haar ouders een prachtig dossier aan.

Ridder en lid van Oranje Nassau
Natajsa verteld verder: "Toen het hele dossier klaar was kon het terug naar de gemeente. Maar helaas er ontbraken wat stukken. Toen ook die in orde waren was het snel geregeld. Mijn vader werd ridder en mijn moeder lid in de orde van Oranje Nassau. Dit verschil komt doordat Gerard landelijk veel voor het pleegouderschap heeft betekend en zelfs naar Roemenië is geweest om daar ook het pleegouderschap goed te organiseren. Mijn moeder gaf vooral adviezen aan pleegouders op regionaal niveau. Maar dat maakt mij niet uit. Allebei een lintje daar ging het mij om!"

En toen kwam de dag
"Mijn ouders houden niet van verassingen en ik voorspelde dat ze helemaal niet in de belangstelling wilden staan. Daarom heb ik de vrijdag voor de lintjesregen het plakboek aangeboden en ze verteld dat ze op 29 april in de Burgerzaal verwacht werden. De eerste reacties was: `Komt niks van in' maar toen de boodschap eenmaal goed was doorgedrongen en ze inzagen dat ik er zoveel tijd in had gestoken werden ze enthousiast en kon ik de hele familie optrommelen. Super trots zijn ze! De lintjes liggen in de kast maar het plakboek met alle brieven en foto´s bekijken ze nog bijna dagelijks."

Kent u iemand die een lintje verdient? Dan is het nu tijd om een koninklijke onderscheiding aan te vragen. In het algemeen geldt dat mensen in aanmerking komen voor een lintje als zij zich bijzonder verdienstelijk maken of hebben gemaakt voor de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers binnen allerlei organisaties op sociaal maatschappelijk gebied.

Voordrachten
De behandeling van een voorstel voor een koninklijke onderscheiding kost behoorlijk wat tijd. Is het de bedoeling dat de onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de zogenaamde lintjesregen in april 2011, dan is het een voorwaarde dat uw voorstel uiterlijk 15 augustus 2010 is ingediend bij de burgemeester. Voor uitreiking van onderscheidingen bij bijzondere gelegenheid moet u rekening houden met een aanvraagtermijn van zes maanden voor de beoogde uitreikingsdatum.

Meer informatie
Wilt u eerst meer weten, dan kunt u de brochure `Ere wie ere toekomt' en het aanvraagformulier downloaden van onze internetsite: www.hilversum.nl De documenten kunt u ook telefonisch opvragen bij Sonja Mignon of Karin Buma op 035 629 20 14 of 035 629 20 11. Zij kunnen u, voordat u een voorstel indient ook attenderen op de details van de aanvraag.