Kook maar gewoon, dan kook je gezond.

15/07/2010 10:00

Stoves Benelux

Voor het bereiden van een gezonde maaltijd kiest de Nederlander voor gewoon koken of roerbakken en wokken. Bereidingswijzen als stomen, kort koken, grillen of koken in de oven worden wel als zeer gezond ervaren, maar in de praktijk minder toegepast. Dit blijkt uit onderzoek naar gezond koken in opdracht van fornuizenmerk Stoves. 78% van de Nederlanders kookt vooral 'gewoon'. Gewoon koken betekent in dit geval 'aardappelen en groente ongeveer 20 minuten koken'. Dit doen veruit de meeste Nederlanders op een gaskookplaat (60%).

Uitgebreid koken is leuk mits men er tijd voor heeft

De belangrijkste voorwaarde voor een gezonde maaltijd zijn verse groenten, mager koken, de juiste ingrediënten en tijd. Juist deze laatste factor tijd lijkt bij de jongere leeftijdscategorie (18 t/m 34 jaar) gerelateerd te zijn aan het bereiden van een bijzondere maaltijd. Deze groep geeft aan dat ze het vooral leuk vinden om bijzondere gerechten te maken als ze ook daadwerkelijk tijd hebben (52%). De traditionele keukenprins en -prinsessen moeten we vooral zoeken in de leeftijdscategorie 65 plus Daar waar 42% van de 65 plusser aangeeft koken altijd leuk te vinden is dit slechts 18% in de leeftijdscategorie tot 34 jaar. De bewering dat er alleen uitgebreid voor gasten wordt gekookt, wordt niet door de ondervraagden beaamd, slechts 5% geeft dit aan.

Aantal kookpitten belangrijker dan aantal ovens

Stomen wordt als een zeer gezonde bereidingswijze gezien volgens 88%, maar slechts 13% doet dit ook met enige regelmaat. Hetzelfde geldt voor kort koken, grillen, pocheren, koken in de magnetron en 'en papillotte' bereiden. De groep die dit als gezond ervaart, is groter dan de groep die dit ook met enige regelmaat doet. Opvallend is dat met frituren het omgekeerde aan de hand is. Alhoewel slechts 5% dit als gezond beschouwt, doet 26% het met enige regelmaat. Gewoon koken (aardappelen en groente ongeveer 20 minuten koken) en roerbakken wordt door de Nederlander het meest gedaan èn wordt door de meerderheid ook als (zeer) gezonde bereidingswijze gezien. Geen wonder dat de Nederlander ook aangeeft bij een fornuis eerder op het aantal kookzones dan op het aantal ovens te letten. Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft één oven (81%), één op de vijf heeft twee ovens (18%) en slechts een enkeling heeft er drie (1%).

'Eenvoudig schoonmaken' belangrijkste functionaliteit van fornuis

Aan gezond koken worden niet alleen voorwaarden als tijd en ingrediënten gesteld. Ook de functionaliteiten van een fornuis zijn hierin belangrijk. De belangrijkste voorwaarde om op een fornuis gezond te kunnen koken is het eenvoudig schoonmaken van een fornuis (58%). Pas daarna wordt genoemd dat een fornuis beschikt over meer dan 4 pitten (54%), een wokbrander (44%) en een grill (38%).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.stoves.nl