|Openbare besluitenlijst | |Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 13 juli 2010 |1. Grens nieuwe gemeente Oss Op grond van de Wet algemene regels herindeling hebben GS de grenzen vastgesteld van de nieuwe gemeente Oss. Die ontstaat na de fusie tussen Lith en Oss per 1 januari 2011. De grenzen van Oss met 's-Hertogenbosch, Maasdonk, Bernheze, Landerd, Grave en de Gelderse gemeenten Maasdriel, West-Maas en Waal en Wijchen blijven ongewijzigd.
2. Commissienotitie Verordening Ruimte In een notitie aan de statencommissie Ruimte en Milieu lichten GS de verschillen toe tussen de kaarten in de interim-Structuurvisie en de Verordening Ruimte fase 1. Verder geeft de notitie inzicht in de gevolgen van aanpassing van de aanduidingen van drie locaties. Beide vloeien voort uit moties van Provinciale Staten. GS willen met de commissie bespreken of aanpassing inderdaad wenselijk is.
3. Gebiedsaanduidingsborden GS hebben besloten om de aanvraag van de ANWB voor het plaatsen van een gebiedsaanduidingsbord bij nationaal landschap 'Het Groene Woud' te honoreren. Dat doen zij ook voor gelijkwaardige aanvragen voor de gebieden De Brabantse Wal, de Maashorst, Nieuwe Hollandse Waterlinie en De Biesbosch. Plaatsing van de borden zou niet in overeenstemming zijn met de landschapsverordening. Daarom doen GS een beroep op de hardheidsclausule in deze verordening.
4. Gebiedscontract "Regio Oost-Brabant" Versterking van de recreatieve beleving, landschappelijke kwaliteit en natuurwaarden in de gemeenten Veghel, Boekel, Sint Anthonis en Boxmeer. Daartoe ondertekenen Waterschap Aa en Maas, genoemde gemeenten en provincie 21 juli aanstaande het Gebiedscontract "Regio Oost-Brabant". Ondernemers die op hun grond maatregelen treffen voor landschapsverbetering, natuurherstel of de aanleg van wandelpaden (zoals beschreven in de pakketten van het Groen blauw stimuleringskader) krijgen hiervoor een vergoeding na het sluiten van een contract. Voor de periode augustus 2010 tot juli 2014 is in totaal E1,9 miljoen beschikbaar.
5. Jaarverslag vergunningverlening Wet milieubeheer 2009 Met het toezichtnetwerk Samen sterk in het buitengebied waren overtredingen in de Regio Zuidoost- Brabant in 2009 efficiënt vast te stellen en aan te pakken. Verder is de handhaafbaarheid van veel besluiten (vergunningen en ontheffingen in het kader van diverse wetten en verordeningen) vorig jaar verbeterd. Dit blijkt uit het Jaarverslag vergunningverlening Wet milieubeheer 2009, dat GS hebben vastgesteld.
6. Aanpassing Provinciaal Waterplan Met het vaststellen van de structuurvisie Ruimtelijke Ordening is de indeling in ruimtelijke structuren in Noord-Brabant gewijzigd. Om het ruimtelijk beleid en het waterbeleid goed af te stemmen, stellen GS aan PS voor om enkele technische aanpassingen aan het Provinciaal Waterplan 2010-2015 door te voeren.
7. Verordening Stikstof en Natura 2000 PS hebben 9 juli jl. ingestemd met de verordening Stikstof en Natura 2000 Noord-Brabant. Alle veehouderijbedrijven moeten voortaan bij nieuwe stallen en bij aanpassingen aan bestaande stallen aan aangescherpte emissie-eisen voor ammoniak voldoen. Wanneer de emissie boven een bepaalde drempel uitkomt, moet het bedrijf hiervoor salderen via de zogenoemde depositiebank. Voor het uitvoeren van de verordening hebben GS nog enkele besluiten genomen. Zo hebben zij onder meer een meldingsformulier en nadere regels voor de depositiebank vastgesteld.
8. Uitstel gemeenten voor uitvoering Idops De gemeenten Oss, Deurne en Heeze-Leende hebben uitstel gevraagd voor de realisatie van een Integraal Dorpsontwikkelingsplan (Idop). GS stellen voor aan Provinciale Staten om 1,5 jaar uitstel te verlenen aan deze drie gemeenten. Een van de voorwaarden voor toekenning van subsidie is dat de Idop voor 31 december 2010 gerealiseerd moet zijn. Bij deze drie gemeenten zijn GS van mening dat verlenen van uitstel redelijk is, omdat er gegronde redenen zijn waarom de termijn niet gehaald kan worden.
9. Minder geld voor Jeugdzorg in 2011 Komend jaar is E 5 miljoen minder subsidie beschikbaar voor jeugdzorg in de provincie Noord-Brabant dan in 2010. Uitgangspunt is dat met behulp van de doeluitkering van het Rijk de activiteiten van jeugdzorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg worden gefinancierd. In eerdere jaren droeg de provincie Noord-Brabant uit eigen (autonome) middelen geld bij voor de verlening van zorg. In 2009 was aangekondigd dat de provincie vanaf 2010 daarmee stopt. Provinciale Staten stelden eind 2009 echter nog extra middelen beschikbaar voor zorgverlening, om de jeugdzorgaanbieders de kans te geven zich voor te bereiden op de bezuinigingen vanaf 2011. GS stellen nu subsidieplafonds vast waaraan geen eigen middelen van de provincie zijn toegevoegd. In het Uitvoeringsprogramma zijn voorstellen opgenomen waarmee de reductie van middelen kan worden opgevangen.
10. Regiofonds Noordoost-Brabant Er komt een fonds waaruit de regio Noordoost-Brabant gezamenlijk projecten kan financieren. De gemeenten hebben daarvoor een bestuursconvenant gesloten. Zij storten ieder één euro per inwoner in het fonds en ook de waterschappen dragen ieder E40.000 bij. GS zeggen toe om eveneens één euro per inwoner van Noordoost-Brabant bij te dragen, een bedrag van E631.138.