Gemeente Twenterand


Verbod op onttrekking uit oppervlaktewater

Belangrijke mededeling in verband met de droogte

Door de aanhoudende droogte stelt waterschap Regge en Dinkel met ingang van woensdag 14 juli een verbod op onttrekking uit oppervlaktewater in voor het totale beheersgebied van het waterschap.

Dit verbod verbiedt oppervlaktewater te onttrekken voor beregening en bevloeiing in het gehele beheersgebied. Dit betekent dat er dus ook niet meer mag worden onttrokken uit het oppervlaktewater als de eerst benedenstrooms gelegen stuw overstroomt. Veedrenking uit sloten valt niet onder dit verbod. Deze maatregel geldt ook voor degenen die over een vergunning beschikken om oppervlaktewater te onttrekken. Er wordt bij overtreding handhavend opgetreden door het waterschap.

Aanhoudende droogte
Het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater is een gevolg van de aanhoudende droogte. In Twente is de afgelopen weken namelijk nauwelijks neerslag gevallen. De waterstand in diverse sloten en beken is zodanig gedaald dat er nauwelijks of geen water meer wordt afgevoerd. Ook de grondwaterstanden worden steeds lager. Op sommige plekken is het momenteel kritisch. Op dit moment is het nog niet nodig om maatregelen te treffen voor het grondwater, maar als de droogte langer aanhoudt, zijn we wellicht ook genoodzaakt om een onttrekkingsverbod grondwater in te stellen.

Ook voor de komende dagen wordt er weinig regen verwacht, waardoor de situatie zal verslechteren in de loop van de week. Doordat de watertemperatuur stijgt en het zuurstofgehalte in het water daalt, wordt de kans op vissterfte en de aanwezigheid van bacteriën in het water steeds groter. Dit is ook het geval na een hevige regenbui, na langdurige droogte.

Wat doet het waterschap?

Bij aanhoudende droogte wordt de water aan- en afvoeren zoveel mogelijk gestuurd, om te zorgen dat er overal water blijft stromen. Het kan echter voorkomen dat waterstanden in sloten en beken dalen tot een punt dat er nauwelijks of geen water meer afgevoerd wordt. Dit is zeer nadelig voor de landbouw en de natuur.

Het waterschap werkt samen met andere waterschappen, provincie en landbouworganisaties aan structurele maatregelen tegen verdroging. Een van deze maatregelen is dat we proberen water langer vast te houden. Dit gebeurt door onder meer door beken en sloten anders in te richten, door ondiepe waterbodems en de aanleg van waterbergingsgebieden.

Officiële zwemwaterplassen
In de zomermaanden wordt de kwaliteit van de negen officiële zwemwateren in ons gebied (o.a. Hulsbeek, Rutbeek, 't Lageveld, Tuindorpbad) eens in de twee weken gecontroleerd. Buiten deze officiële zwemwaterplassen wordt niet op zwemwaterkwaliteit gecontroleerd. Het zwemmen buiten de officiële zwemwateren wordt sterk afgeraden. Wanneer het water in de beken en rivieren warmer wordt en de waterstanden eveneens lager worden, neemt de kans op blauwalg en botulisme toe.

Kijk voor meer informatie op www.wrd.nl/wateronttrekking en www.wrd.nl/recreatie/zwemmen.