Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

1. 200807269/1/H1 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken inhoudsindicatie:

(Metamorfose Damplein in Leidschendam) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft verleend voor een ondergrondse parkeergarage, winkels, horeca en 66 appartementen aan het Damplein en de Sluiskant in Leidschendam. Omwonenden, verenigd in de Stichting Behoud Damplein, verzetten zich tegen de komst van de gebouwen en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep in augustus 2008 zijn zij door de rechtbank in Den Haag in het ongelijk gesteld. Zij vinden onder meer dat door het bouwplan niets overblijft van het huidige plein. Verder vinden zij dat er onvoldoende rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarden in het gebied rond de sluis. Er worden volgens de stichting ook te weinig parkeerplaatsen aangelegd. Daarnaast zouden de gevolgen van het plan voor de luchtkwaliteit niet goed zijn onderzocht en zou er teveel geluidsoverlast voor de omwonenden zijn. Ten slotte heeft de stichting zich op het standpunt gesteld dat het gemeentebestuur ongeoorloofde financiële staatssteun heeft verleend om dit bouwplan mogelijk te maken. De Raad van State heeft de zaak de eerste keer behandeld op een zitting op 8 juni 2009. Omdat toen nog onduidelijkheid bleef bestaan over de staatssteun, heeft de Raad van State het gemeentebestuur om nadere informatie verzocht. Op 23 juni jl. vond de tweede zitting in deze zaak plaats. 2. 200901656/1/R3 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Herziening woonwagenlocaties Helmond/Beemdweg' van de gemeente Helmond) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Herziening woonwagenlocaties Helmond/Beemdweg' van de gemeente Helmond. Het bestemmingsplan maakt achttien standplaatsen voor woonwagens mogelijk op de woonwagenlocatie 'Beemdweg'. Het gebied ligt op het bedrijventerrein 'Hoogeind' waar ook chemisch bedrijf Remat Chemie en twee andere bedrijven zijn gevestigd. Deze bedrijven zijn het niet eens met de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bedrijven vrezen dat hun bedrijfsvoering als gevolg van het plan wordt beperkt. Verder vinden ze dat een aantal milieuaspecten, zoals geluid en luchtkwaliteit, onvoldoende is onderzocht. Het akoestische rapport zou volgens de bedrijven bovendien niet ter inzage zijn gelegd. De Raad van State heeft de zaak op 17 juni jl. op zitting behandeld. 3. 200903222/1/R3 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Friesland inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Schiermonnikoog-Dorp') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Schiermonnikoog van het bestemmingsplan 'Schiermonnikoog-Dorp'. Het plan regelt het gebruik van de gronden en gebouwen in het dorp Schiermonnikoog en de terreinen met recreatiewoningen. Verder maakt het plan de bouw van 30 nieuwe woningen mogelijk aan de Oosterreeweg, ten oosten van het dorp. Een aantal mensen verzet zich om uiteenlopende redenen tegen het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het plan onvoldoende bescherming biedt aan rijksmonumenten op het eiland, zoals recreatiewoningen. Ook biedt het plan elders ruimte voor de bouw van een recreatiewoning, terwijl dat in strijd zou zijn met het gemeentelijke beleid. Iemand anders is juist van mening dat het bouwen van een nieuwe recreatiewoning door het plan onmogelijk wordt gemaakt. Verder is een echtpaar het niet eens met de uitbreidingsmogelijkheden voor een hotel dat dicht bij zijn woning ligt. Het hotel zou te massaal worden en er zou geen rekening zijn gehouden met de privacy van omwonenden. De Raad van State heeft de zaak op 3 juni jl. op zitting behandeld. 4. 200903773/1/R1 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Vierhavensstraat en Omgeving' van de gemeente Rotterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Vierhavensstraat en Omgeving' van de gemeente Rotterdam. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling mogelijk van de zogenoemde Vierhavensstrip. De gemeente Rotterdam wil in het gebied een groot openbaar park aanleggen en grootschalige detailhandel mogelijk maken, waaronder een supermarkt van 3.000 m². Inmiddels is duidelijk dat er een AH XL zich daar wil vestigen. Supermarkten in de buurt, zoals Bas van der Heijden, Aldi en Super de Boer zijn het niet eens met het plan en in het bijzonder niet met de mogelijkheid om een grote supermarkt te vestigen. Zij vrezen dat het plan leidt tot een overaanbod van winkels voor de dagelijkse boodschappen, waardoor de bestaande supermarkten het onderspit zullen delven. Zij zijn dan ook tegen de provinciale goedkeuring in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook had de gemeente volgens de bedrijven moeten onderzoeken wat de gevolgen van het plan zijn voor het milieu. De Raad van State heeft de zaak op 1 juni jl. op zitting behandeld. 5. 200905761/1/M2 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Strengere geluidsvoorschriften voor Hanze Sociëteit Groningen) Uitspraak over de geluidsvoorschriften die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft gesteld voor een restaurant en sociëteit aan de Oude Boteringestraat in Groningen. Het gemeentebestuur vindt dat de sociëteit te veel geluid veroorzaakt. Daarom heeft het onder meer bepaald dat er geen 'live' muziek meer mag worden gemaakt. Ook moet alle geluidsapparatuur worden aangesloten op geluidsbegrenzers. Verder mag het terras niet gebruikt worden en moeten de deuren en ramen gesloten blijven als er muziek wordt gedraaid. Volgens de Hanze Sociëteit Groningen zijn deze voorschriften te streng. De sociëteit is van mening dat er geen noodzaak was om de voorschriften te stellen, omdat klachten van omwonenden van jaren geleden dateren. Daarom is zij tegen de geluidsvoorschriften in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 25 mei jl. op zitting behandeld. 6. 200906181/1/H1 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Dwangsom vanwege tekst 'Jezus Redt' op boerderijdak in Giessenburg) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Giessenlanden heeft opgelegd aan een man uit Giessenburg. De man heeft op het donkergekleurde dak van zijn boerderij met witte verf de tekst 'Jezus redt' geschilderd. Volgens het gemeentebestuur is dit in strijd met de welstandseisen. Het gemeentebestuur heeft de man daarom opgedragen het dak in de originele staat terug te brengen. De man is het hier niet mee eens en ging eerder in beroep bij de rechtbank in Dordrecht. Die oordeelde in juli 2009 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren en droeg het gemeentebestuur op een nieuw besluit te nemen. Hoewel de man zich wel kon vinden in de uitspraak van de rechtbank, vond hij dat de rechtbank eigenlijk had moeten oordelen dat het besluit van het gemeentebestuur in strijd was met de vrijheid van meningsuiting en de godsdienstvrijheid. Daarom is hij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft op 3 december 2009 een nieuw besluit genomen. Hierin wordt de man wéér opgedragen de witte tekst op de dakpannen te verwijderen. Ook tegen dit besluit is de man in beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 22 maart jl. op zitting behandeld. 7. 200907852/1/M1 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren inhoudsindicatie:

(Aanpassing lozingsvergunning voor Van Gansewinkel) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van het waterschap Brabantse Delta om de voorschriften van de lozingsvergunning van Van Gansewinkel te wijzigen. Van Gansewinkel heeft een vergunning om afvalwater te lozen op het riool in Brabant. Ook heeft het bedrijf een vergunning voor het lozen van hemelwater op de sloot aan de Middenweg in Moerdijk. Van Gansewinkel is het niet eens met de wijziging van de voorschriften en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn de voorschriften te streng. Zo is er volgens het bedrijf geen reden om extra onderzoek te doen naar de herkomst van zink in het water, omdat al bekend is waardoor de zinkverontreiniging in het water wordt veroorzaakt. Ook is het bedrijf het niet eens met de maximum hoeveelheid onopgeloste bestanddelen die het mag lozen, omdat daarbij geen rekening is gehouden met het feit dat het naastgelegen bedrijf óók onopgeloste bestanddelen loost. Dat vindt het bedrijf onredelijk. De Raad van State heeft de zaak op 21 juni jl. op zitting behandeld. 8. 200908016/1/M1 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval inhoudsindicatie:

(Aanpassing milieuvoorschriften voor constructiebedrijf in Haarsteeg) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan een Tank- en Metaalconstructiebedrijf aan de Veldweg in Haarsteeg. Het gaat om een aanpassing van een eerder verleende vergunning voor een groencomposteerbedrijf annex fouragehandel. Het bedrijf verhuurt en onderhoudt landbouwvoertuigen, handelt in bedrijfswagens en slaat bouwstoffen op en over. Het bedrijf heeft in 2007 een waterzuiveringsinstallatie aangelegd. Het is het niet eens met de hoogte van de sulfaatnorm die in de nieuwe milieuvergunning is opgenomen. Het afvalwater dat het bedrijf loost, bevat sulfaat dat in een riolering kan worden omgezet in sulfide. Sulfide tast beton aan. Om dit te voorkomen, heeft het provinciebestuur een norm gesteld op sulfaat. Het bedrijf vindt dat het provinciebestuur een hogere sulfaatnorm had moeten vaststellen, omdat de riolering niet van beton is, maar van kunststof. Een hogere sulfaatbelasting tast het materiaal niet aan, aldus het bedrijf. Bovendien loost het bedrijf naar eigen zeggen niet op een openbaar riool, maar door middel van een zelf aangelegde riolering direct op de afvoer van het waterschap. Volgens het provinciebestuur is er wel sprake van lozing op het openbaar riool. Het bedrijf is dan ook tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 1 juni jl. op zitting behandeld. 9. 200908135/1/M2 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom inhoudsindicatie:

(Weigering om maatregelen te treffen tegen nertsenhouderij in Loon op Zand) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand om maatregelen te treffen tegen een nertsenhouderij aan de Bergstraat in Loon op Zand. De Stichting Bont voor Dieren had om de maatregelen gevraagd. Het gaat om een nertsenhouderij met ongeveer 5.900 nertsen. Volgens de stichting zijn op grond van eerdere vergunningen voor de nertsenhouderij veel minder nertsen toegestaan. In eerste instantie had het gemeentebestuur de nertsenhouderij daarom een dwangsom opgelegd, maar het gemeentebestuur kwam na bezwaren van het bedrijf op die beslissing terug. Volgens het gemeentebestuur is er inmiddels 'concreet zich op legalisatie', omdat het bedrijf een nieuwe milieuvergunning heeft aangevraagd voor in totaal bijna 7.000 nertsen. Bont voor Dieren is het niet eens met deze beslissing en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting kan de nieuwe vergunning niet verleend worden, omdat het bedrijf teveel ammoniak uitstoot op een natuurgebied in de omgeving. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201000358/1, 200910260/1 en 200910104/1 die de Raad van State op 14 juli 2010 eveneens openbaar maakt. Die zaken gaan over milieuvergunningen voor drie nertsenhouderijen in respectievelijk Deurne, Moergestel en Lievelde. Tegen deze vergunningen is Bont voor Dieren ook in beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State heeft alle zaken op 14 juni jl. op zitting behandeld. 10. 200908389/1/H1 datum van uitspraak: woensdag 14 juli 2010 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor seniorenappartementen en een verpleeghuis in Assen) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Assen heeft verleend voor de bouw van een gezondheidszorggebouw en twee appartementencomplexen tussen de Peelo en de Langbree/Zichtheugte in Assen. Het gaat om twee huurappartementencomplexen voor senioren met respectievelijk 21 appartementen en 53 appartementen. De complexen worden Buitenhof en Binnenhof genoemd. Langs de Langbree en langs het Noord-Willemskanaal maakt het bouwplan een verpleeghuis mogelijk dat plaats biedt aan ongeveer 60 bewoners. Een inwoonster van Assen is tegen de nieuwbouw. Volgens haar is het niet nodig om appartementencomplexen te bouwen en zeker niet als die 35 meter hoog kunnen worden. Verder is de bebouwing te massaal en tast de aanleg van parkeerplaatsen de groene omgeving nog meer aan, aldus de vrouw. De rechtbank in Assen verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. Tegen die uitspraak is ze in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.