Schadepreventietips bij extreem zomerweer
14/07/2010 14:38
Verbond Van Verzekeraars
Extreme weersomstandigheden hebben deze zomer al veel schade veroorzaakt bij burgers en bedrijven, met alle vervelende gevolgen van dien. En de verwachting is, dat het onrustige weerbeeld, met krachtige windstoten en plaatselijke hoosbuien, nog wel even zal aanhouden. Ook vandaag voorspelt het KNMI in delen van het land windstoten tot 100 kilometer per uur met plaatselijk forse neerslag. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom een aantal tips opgesteld die burgers en ondernemers kunnen helpen onnodige schade aan inboedel en opstal zoveel mogelijk te voorkomen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars is alertheid juist vanwege het grillige weerbeeld in deze zomer geboden. "Afgelopen maandag zag je dat met name in de Achterhoek binnen enkele minuten het weer omsloeg en een windhoos grote schade aanrichtte. Het KNMI had een weeralarm afgegeven en toch werden veel mensen erdoor overrompeld", aldus een woordvoerder van het Verbond. In heel Nederland bedraagt de schade van de afgelopen dagen volgens een voorlopige schatting van het Verbond inmiddels tussen de 30 en 50 miljoen euro.
Vooral in de Achterhoek en delen van Noord-Brabant was de schade afgelopen maandag aanzienlijk. Verzekeraars kregen vooral veel meldingen binnen van kapot gewaaide ramen, beschadigde auto's, afgerukte zonweringen, afgewaaide dakbedekking en vernield tuinmeubilair. Ook fruitkwekers en caravanbedrijven werden getroffen. Hoosbuien zorgden in andere delen van het land, met name in de noordelijke provincies, voor waterschade. Blikseminslagen veroorzaakten bij particulieren aanzienlijke schade aan elektronische apparatuur. De schade wordt volgens de polisvoorwaarden vergoed. Ook schade aan auto's valt normaal gesproken onder de cascodekking, als daar sprake van is.
Burgers en ondernemers kunnen zelf veel doen aan het voorkomen van schade, stelt het Verbond. Regel één bij een verwachte storm of windhoos is: als u de woning verlaat of naar bed gaat, sluit uit voorzorg de ramen en trek markiezen en andere zonneschermen op, ook als het weer er op dat moment geen aanleiding toe lijkt te geven. Het weer kan immers snel omslaan. Als er een garage beschikbaar is, zet de auto binnen en parkeer de wagen anders niet in de buurt van een boom. In de zomer is het risico dat een boomtak afbreekt aanzienlijk groter dan in de herfst of winter, als er minder gebladerte aanwezig is.
Waar minder vaak aan gedacht wordt: zorg ervoor dat de wind geen of minder vat kan krijgen op tuinmeubilair. Dat kan niet alleen beschadigd raken, maar ook (elders) aanzienlijke schade aanrichten. Tref ook hier voorzorgsmaatregelen. Hetzelfde geldt voor windgevoelige objecten op balkons.
Of schade gedekt is, zal afhangen van de polisvoorwaarden. Bij een uitgebreide inboedelverzekering zijn tuinmeubilair en vaak ook de inrichting van de tuin meestal meeverzekerd. Tot slot is het verstandig om ook voorbereid te zijn op eventuele blikseminslagen. Als u geen overspanningsbeveiliging heeft, is het raadzaam bij dreigend onweer kostbare apparatuur los te koppelen van het elektriciteitsnet.