Scholing autismegeleidehonden voortgezet

14/07/2010 12:24

KNGF Geleidehonden

Proefproject KNGF Geleidehonden blijkt leven van jonge kinderen met Autisme Spectrum Stoornis te hebben verbeterd

Amstelveen, 14 juli 2010 - KNGF Geleidehonden gaat definitief door met het opleiden van autismegeleidehonden. Dat heeft de stichting besloten, nu het proefproject voor deze specifiek getrainde honden met succes is afgerond.

In 2007 startte de geleidehondenschool een proef om honden die niet geschikt bleken als blindengeleidehond, om te scholen tot begeleider van kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het doel was tweeërlei. Naar verwachting zou de hond een positieve invloed hebben op deze kinderen. Bovendien zouden de goed opgevoede KNGF-honden zo een tweede kans krijgen voor een maatschappelijke functie.

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: "De pilot verliep naar wens. In de afgelopen jaren hebben we 11 autismegeleidehonden afgeleverd. Deze honden hebben niet alleen de mobiliteit van de gezinnen met een autistisch kind vergroot, maar ook hun kwaliteit van leven verbeterd."

Verbetering gedrag

Sinds de komst van de hond is in vrijwel alle betrokken gezinnen het gedrag van het kind met ASS sterk verbeterd. Ze zijn meer ontspannen en vertonen minder vaak moeilijk gedrag. Ook is het hele gezin mobieler geworden. Voorheen was het voor deze families heel stressvol om met hun kind de straat op te gaan. Dit omdat een kind met ASS zonder besef van gevaar onverwachte dingen kan doen, zoals plotseling een drukke straat oversteken. Uniek aan de autismegeleidehonden van KNGF Geleidehonden is echter dat de ASS-kinderen aan de hond vastzitten met een tuigje. Zo kan het kind niet plots wegrennen. Bovendien heeft de hond op de meeste kinderen een rustgevend effect. De wereld van deze gezinnen is dus verruimd. Naar een winkelcentrum gaan of een speeltuin bezoeken behoren met de autismegeleidehond weer tot hun mogelijkheden.

Negatieve spiraal helpen doorbreken

Hoe belangrijk autismegeleidehonden zijn voor deze gezinnen, blijkt uit het volgende citaat: "Het eerste jaar na de komst van de hond was heel intensief, je hebt er immers eigenlijk een gezinslid bij, maar achteraf is het echt de moeite waard geweest. Want als ik zie hoe het nu met onze zoon gaat; ik heb geen woorden om uit te drukken hoe blij ik ben. De hond heeft de negatieve spiraal waarin we zaten helpen doorbreken!", vertelt een moeder.

Ellen Greve: "Gedurende de proefperiode werden de bewuste gezinnen gevolgd door mevrouw dr. M.J. Enders-Slegers, verbonden aan het departement klinische en gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht. Dat blijft zij ook doen nu wij met de aflevering van deze speciale honden verder gaan." Door de wetenschap bij haar werk te betrekken, hoopt KNGF Geleidehonden straks een nog duidelijker beeld te hebben van de positieve invloed van autismegeleidehonden. Greve: "Het hoofddoel van onze organisatie blijft overigens het opleiden van geleidehonden voor blinden. Het is echter prettig dat we een aantal van de voor dat doel afgekeurde honden alsnog een nuttige bestemming kunnen geven."

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 geleidehonden op voor visueel gehandicapten. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt obstakels en situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando dingen op, zoals een trap of een lege plaats in de trein. Dankzij een geleidehond kan een visueel gehandicapte aan het verkeer deelnemen zonder van anderen afhankelijk te zijn. De hond geeft zijn baas zelfstandigheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap. De aspirant-geleidehond is ruim één jaar als hij aan de 6 á 8 maanden durende opleiding begint. Deze wordt verzorgd door ervaren, professionele instructeurs. KNGF Geleidehonden leidt jaarlijks zo'n 90 honden op. Sommige honden halen de opleiding tot blindengeleidehond net niet. Waar mogelijk probeert KNGF Geleidehonden deze honden toch een zinvolle bestemming te geven door hen te herscholen tot begeleider van autistische kinderen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.geleidehond.nl/autismegeleidehond