Woonbond


14-07-2010

Warmtewet wordt gerepareerd

De Tweede Kamer heeft op 30 juni besloten om minister Van der Hoeven van Economische Zaken de nieuwe Warmtewet te laten repareren. Aanleiding was onder andere een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) waaruit blijkt dat bewoners met de nieuwe wet meer voor warmte (stadsverwarming) moeten gaan betalen dan dat zij nu doen. Terwijl eerder uit onderzoek van de Rekenkamer (2007) bleek dat energiebedrijven woekerwinsten maken met het leveren van warmte.

Dit onderzoek was een bevestiging voor veel afnemers van warmte en voor partijen zoals Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond dat er een betere Niet-meer-dan-anders prijs (maximumprijs) zou moeten komen. En dat mensen met stadsverwarming het te veel betaalde terug moeten krijgen. Een van de uitkomsten van het Nma-onderzoek is juist dat er weinig tot niets valt uit te betalen aan de consument met terugwerkende kracht, omdat de warmtenetten niet rendabel zouden zijn voor energiebedrijven. De twee onderzoeken lijken op veel punten tegenstrijdig.

Verschillende kamerleden stelden vragen over de tegenstrijdigheid van de onderzoeken. Minister Van der Hoeven zal hier later nog schriftelijk op reageren, maar gaf ook aan het Rekenkamer onderzoek niet representatief te vinden.

De Warmtewet is een initiatief van PvdA en CDA. Zij hebben nu het initiatief weer teruggegeven aan de minister, zodat zij een wetswijziging kan voorbereiden om een aantal zaken te repareren die niet goed lijken te zijn geregeld. Zo zal de terugwerkende kracht waarschijnlijk uit de wet worden gehaald.

De consumentenorganisaties hadden gevraagd om uitstel van het overleg. Het is nog niet bekend wanneer de wetswijzigingen worden besproken in de Tweede Kamer. De Woonbond zal binnenkort samen met o.a. de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis reageren op de voorstellen van de minister.