Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vanmiddag en vanavond zware onweersbuien
14 juli 2010 - Vanmiddag en vanavond trekken opnieuw zware onweersbuien over ons land die gezeld kunnen gaan van (zeer) zware windstoten, veel bliksemontladingen, hagel en lokaal tientallen millimeters regen met kans op wateroverlast. De intensiteit van de buien kan van plaats tot plaats sterk verschillen. Zie onze waarschuwing voor extreem weer (code oranje). Blijf de berichten volgen!
De zware onweersbuien gingen vergezeld van wolkbreuken (foto: Jannes Wiersema)
De zware onweersbuien gingen vergezeld van wolkbreuken (foto: Jannes Wiersema)
De afgelopen dagen trokken er regelmatig zware buien over het land. Op grote schaal vooral zaterdag, toen het KNMI de waarschuwingen voor gevaarlijk (code geel) en extreem weer (code oranje) die uitstonden in de avond in provincies in het midden van het land korte tijd opschaalde naar een weeralarm (code rood). Zondag waren de buien lokaler, maar ook toen waren ze soms heel heftig en verraderlijk. Maandag trokken de zwaarste buien over de oostelijke helft van het land. Ook die buien waren zeer actief met talloze bliksemontladingen, tientallen millimeters regen in korte tijd en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur.

Zaterdag is op verschillende plaatsen in het binnenland 35 graden gemeten, in Arcen 36,1 graden, zondag had Ell 33,9 als hoogste temperatuur. Aan de kust was het aangenamer warm door een wind van zee. Ook donderdag en vrijdag zijn in ons land tropische temperaturen gemeten, vrijdag in vrijwel het hele land. Zelfs op de Waddeneilanden werd het vrijdag meer dan 30 graden, in Hoorn op Terschelling zelfs 31,0 graden. Arcen was vrijdag met 36,2 graden de warmste plaats.

Onheilspellende wolkenluchten kondigden de buien aan (foto: Robert Hoetink)
Onheilspellende wolkenluchten kondigden de buien aan (foto: Robert Hoetink)
Aanhoudend zomers
Het zomerse weer houdt voorlopig aan met in het begin van de week nog kans op onweer. Daarna neemt een nieuw hogedrukgebied het heft in handen en wordt het rustig en aangenamer zomerweer met nog slechts een kleine kans op een bui.

Hoe vaak tropisch?
Het grootste deel van ons land telt tegenwoordig 2 tot 5 tropische dagen per jaar, het oosten van Limburg 6. In sommige jaren met warme zomers loopt dat aantal op tot meer dan 20 tropische dagen. In de zomer van 1976 werd in het zuiden op vijftien opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. De zeer warme juli van 2006 leverde daar plaatselijk 18 tropische dagen op. Zulke aantallen zijn voorlopig nog niet aan de orde maar het zomerse weer weet waarschijnlijk zover de verwachting reikt, de komende veertien dagen, niet van wijken. Wel worden de warmte in de loop van de komende week minder extreem maar de temperaturen blijven ook dan tussen de 25 en 30 graden schommelen (Zie Nader Verklaard over tropische dagen).

Hittegolf
In het zuidoosten kwam het lokaal al tot een regionale hittegolf, maar de eerste officiële landelijke hittegolf laat nog op zich wachten. Er is officieel sprake van een landelijke hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in deze periode op zeker drie dagen minstens 30 graden (tropische dagen) is bereikt. Sinds woensdag 7 juli heeft De Bilt dagelijkse zomerse temperaturen maar de afgelopen periode kwam de temperatuuur hier alleen op 9 en 10 juli boven de 30 graden. Er is in De Bilt dus nog een derde tropische dag vereist voordat sprake is van een officiële hittegolf (zie ook Nader Verklaard over hittegolf).

Hitte in Europa
Het warme zomerweer is niet alleen in ons land te vinden. Vakantiegangers moeten ook elders rekening houden met extreem hoge temperaturen en onweersbuien. Met name Duitsland staat een zeer hete week te wachten met temperaturen van meer dan 35 graden. Ook in het gebied van de Middellandse Zee zijn zulke temperaturen eerder regel dan uitzondering. Op een aantal plaatsen worden hier zelfs temperaturen verwacht van meer dan 40 graden.

Meteoalarm
Op de website www.meteoalarm.eu, platform voor weerwaarschuwingen in Europa van de publieke weerdiensten, vindt u regionale waarschuwingen voor hitte en onweer tot twee dagen vooruit.

Eerste uitgave: 08-07-10