Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


1 miljoen mensen dagelijks in hoge nood op zoek naar toilet Vooral vrouwen met plasklachten ervaren hinder

Leiderdorp, 13 juli 2010 - Opeens heel nodig moeten plassen en nauwelijks tijd om de dichtstbijzijnde WC te bereiken? Voor ongeveer 1 miljoen Nederlanders is dit een bekend probleem. Toch blijkt uit onderzoek van GfK1 dat de meeste landgenoten (66%) nog nooit gehoord heeft van deze aandoening: een overactieve blaas. Van de 34% die er wel over gehoord heeft, weet de helft niet welke klachten hier nu eigenlijk bij horen. Van de mensen die last hebben van een overactieve blaas geeft 56% aan dat ze eerder naar de arts zouden zijn gegaan als ze hadden geweten wat een overactieve blaas was. De meest voorkomende klachten zijn het plotseling heel nodig en heel vaak moeten plassen en het moeilijk kunnen ophouden. Beïnvloeden de klachten het dagelijkse leven, dan zijn er behandelingen voor. Meer informatie is te vinden op: www.plastest.nl.

Er wordt niet over gesproken
Bijna 1 op de 3 Nederlanders geeft aan zich niet comfortabel te voelen als ze overactieveblaasklachten zouden moeten bespreken met een arts. Van deze groep geeft 62% aan dat schaamte hierbij een grote rol zou spelen, 40% vindt het een te intiem onderwerp en 36% denkt dat het geen zin heeft om deze klachten te bespreken omdat deze bij het ouder worden zouden horen. De klachten kunnen echter ook op jongere leeftijd voor de nodige hinder zorgen.

"Uit ervaring weet ik dat mensen het vaak moeilijk vinden om over dit soort problemen te praten. Ze schamen zich of ze denken dat ze er maar mee moeten leren leven. Dat is eigenlijk heel jammer, omdat men dan vaak langer blijft doorlopen met klachten dan nodig is. Het idee ieder moment naar de WC te moeten en de angst om urine te verliezen kunnen toch een behoorlijke invloed hebben op de dagelijkse activiteiten", vertelt professor Van Kerrebroeck, uroloog aan het Academisch Ziekenhuis van Maastricht.

Uit het onderzoek blijkt dat het in het algemeen makkelijker wordt om over de klachten te praten nadat de diagnose is gesteld. Opvallend is dat vooral vrouwen het prettig vinden om de klachten met hun partner te bespreken, terwijl mannen zich hier veel minder comfortabel bij voelen.

Leven ongemerkt aangepast
Ruim 80% van de mensen met een overactieve blaas moet gemiddeld 4 keer per dag plotseling heel nodig plassen en 83% heeft gemiddeld bijna 4x per dag een ongelukje met urineverlies. Bij de eerste klachten merken mensen vaak nog weinig van een overactieve blaas. Maar als de klachten geleidelijk erger worden, past men het leven vaak ongemerkt aan of gaat men bepaalde situaties ontlopen. In het onderzoek gaf 33% van de deelnemers met een overactieve blaas aan dat de aandoening een grote rol speelt in het dagelijks leven. Vooral vrouwen (39%) met een overactieve blaas aan ervaren veel of heel veel invloed. Om dit soort ongelukjes te voorkomen gaat 75% meerdere keren naar het toilet voordat ze de deur uitgaan, let 45% er altijd op of er wel een WC in de buurt is en draagt bijna een kwart zwarte kleren om eventuele ongelukjes te verbergen. Een op de twaalf gaat zelfs de deur niet meer uit.

Hoe herken je een overactieve blaas?
Een overactieve blaas is te herkennen aan de volgende klachten:
* Opeens heel nodig moeten plassen en het moeilijk kunnen ophouden.
* Heel vaak moeten plassen (meer dan 8 keer per 24 uur). Eventueel in combinatie met:

* Ongewild urineverlies doordat de WC niet op tijd bereikt kan wordt.
* 's Nachts vaker dan één keer naar de WC moeten.

Wat kun je doen aan een overactieve blaas?
Het is vaak niet gemakkelijk om te praten over plotselinge hoge nood en urineverlies. Maar als de overactieveblaasklachten veel invloed hebben op het dagelijks leven, dan kan het bespreken van de klachten met de huisarts helpen. Hij kan een goede diagnose stellen en weet welke behandeling het beste past. Zo kan er geprobeerd worden om door middel van blaastraining en bekkenbodemoefeningen de blaas weer onder controle te krijgen. Mocht dat niet helpen dan kan hij medicijnen voorschrijven.


1. Onderzoek uitgevoerd door GfK in 2009 in Nederland in opdracht van Astellas Pharma onder 512 Nederlanders van 35 jaar en ouder en 100 gediagnosticeerde patiënten met een overactieve blaas.


---



Ingezonden persbericht