Ingezonden persbericht
---
PERSBERICHT
Zoetermeer, 13 juli 2010
LightRec juicht initiatief MLD Opleidingen toe
Duurzaam milieubeleid voortaan onderdeel in alle Meutzner Licht Design opleidingen
Recent onderzoek onder installatiebedrijven wees uit dat ook in het professionele circuit lang niet alle afgedankte lampen en armaturen op de juiste manier gescheiden worden gehouden en in het NVMP-recyclesysteem terechtkomen. Opleidingsinstituut MLO van Meutzner Licht Design (MLD) heeft naar aanleiding hiervan besloten om het belang van aparte inzameling nadrukkelijk onder de aandacht te brengen in de opleidingen om zo het bewustzijn onder toekomstige installateurs structureel te vergroten.
De grootste winst is te behalen bij de (TL-)armaturen die nog steeds regelmatig naar het oud-ijzer worden gebracht. Daar leveren ze immers nog geld op. Een installateur is een dief van zijn eigen portemonnee als hij een persoon à raison van E 50,- per uur heen en weer laat rijden terwijl de armaturen dan maar E 25,- opbrengen. Bovendien kunnen oude armaturen PCB-houdende condensatoren bevatten, die als klein chemisch afval niet in het oud ijzercircuit mogen komen. Sterker nog, het niet inleveren van (TL-)armaturen bij een milieudepot kan binnen de Wet Milieubeheer als delict worden gezien en hoge boetes tot gevolg hebben bij handhaving door de milieudiensten.
De gehele armatuur met lampen en al in de afvalcontainer gooien, waarbij de lampen zeer waarschijnlijk breken, is ook geen goede methode. Installateurs moeten die knop omzetten en actief lichtbronnen en armaturen gescheiden gaan inzamelen. Daarom is Meutzner Licht Opleidingen direct gestart met het aanpassen van haar opleidingen.
Concrete aanpassingen
Het lesprogramma van MLO wordt vanaf nu uitgebreid met het onderdeel 'duurzaam milieubeleid'. Het lesmateriaal wordt aangepast en aangevuld met informatie over het apart inzamelen en de mogelijkheden om energiebewust te installeren en op een juiste manier te verwijderen. "We realiseren ons dat juist in het professionele circuit veel te halen valt. Installateurs kunnen hun leveranciers en klanten immers weer attenderen op het gratis inzamelsysteem van de NVMP die de inzameling in opdracht van LightRec op zich neemt. Daarom vinden wij het onze plicht om hier in de opleidingen al aandacht aan te besteden", aldus Jan Meutzner, directeur van het opleidingsinstituut.
Goed initiatief
LightRec, verantwoordelijk voor het bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichting en verlichtingsapparatuur, juicht dit goede initiatief van harte toe. Jeroen Bartels van Stichting LightRec benadrukt: "Hierdoor zal het professionele circuit nog meer retourneren en zullen we op den duur een slag kunnen maken in het bereiken van onze inzameldoelstelling. Het aantal energiezuinige lampen dat men professioneel gebruikt, zal de komende jaren snel stijgen. Het is voor ons van groot belang om een groter deel van de afgedankte lampen en armaturen in te zamelen zodat we ze kunnen recyclen."
Met de toezegging van Meutzner Licht Opleiding om dieper in te gaan op het belang van inzameling, het inzamelsysteem zelf en de wijze van correct inzamelen; en met de nieuwe brochure van Wecycle die gericht is op het professionele circuit, zijn weer een paar stappen in de goede richting gezet.
Ingezonden persbericht