Raad van State


dinsdag 13 juli 2010
10.00 uur
Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een varkenshouderij aan de Kattenberg-Spoordonkseweg in Oirschot. Het gaat om een vergunning voor een nieuwe varkenshouderij. Het provinciebestuur heeft de vergunning verleend omdat de ammoniakuitstoot van dit nieuwe bedrijf wegvalt tegenover de ammoniakuitstoot van twee veehouderijen die inmiddels zijn gestopt. Per saldo vermindert de ammoniakuitstoot op het beschermde natuurgebied 'Kampina en Oisterwijkse Vennen' en het natuurmonument 'Hildsven', aldus het provinciebestuur. De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) is het niet eens met de vergunning en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de MOB had het provinciebestuur de ammoniakuitstoot van de drie bedrijven niet mogen 'salderen'. Ook is het onderzoek naar de gevolgen van het bedrijf voor het beschermde natuurgebied onvoldoende, aldus de MOB. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201003331/2) 10.00 uur
van Utrecht van het bestemmingsplan 'Den Dolder Noord 2008' van de gemeente Zeist. Het plan heeft betrekking op het noordelijke gedeelte van Den Dolder en maakt diverse ontwikkelingen mogelijk. Zo worden de sportvelden van de Dolderse sportvereniging verplaatst en worden op die locatie woningen gebouwd. Naast het nieuwe sportcomplex zullen ook woningen worden gebouwd en is voorzien in een nieuwe 'brede school'. De vrijkomende schoolgebouwen zullen voor andere doeleinden worden gebruikt. Ook biedt het plan de mogelijkheid om het Dennendalcomplex dat nu wordt gebruikt voor de zorg voor verstandelijk gehandicapten, 'terug te geven aan de natuur'. De Stichting Milieuzorg Zeist is het niet eens met het plan en komt tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting biedt het plan te veel bouwmogelijkheden. Deze zouden de Ecologische Hoofd Structuur aantasten en de ecologische verbindingszone versmallen. De boommarter, de ree en de das zouden hierdoor bedreigd worden. De Stichting Reinaerde is ook in beroep gekomen tegen de provinciale goedkeuring van het plan. Zij exploiteert de zorginstelling op het Dennendalcomplex. De stichting vindt dat het complex pas een natuurbestemming zou moeten krijgen als de vergroening van het gebied daadwerkelijk is ingezet. De 'Steunvereniging een school met de bijbel' is eigenaar van een perceel aan de Dolderseweg. Dit begroeide perceel maakte ooit deel uit van de school, maar nu de school is gestopt wil de vereniging het perceel graag bebouwen. In het bestemmingsplan was hiervoor een mogelijkheid opgenomen, maar het provinciebestuur heeft aan die mogelijkheid goedkeuring onthouden. Daarom komt de vereniging in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902116/1)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Hulst om bestuursdwang toe te passen en de kosten te verhalen voor de ontmanteling van een hennepkwekerij aan de Zoutestraat. Het gemeentebestuur constateerde in maart 2007 dat de zolder en twee kamers in het pand werden gebruikt voor hennepteelt. Omdat er brandgevaar, waterschade en stankoverlast voor omwonenden dreigden, heeft het gemeentebestuur onmiddellijk met bestuursdwang opgetreden tegen de eigenaar van de woning. De man is hier niet mee eens ging eerder in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die oordeelde in oktober 2009 dat het gemeentebestuur de kosten voor de ontmanteling van de hennepkwekerij beter had moeten onderbouwen en had moeten specificeren. De man is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat het toepassen van bestuursdwang onrechtmatig was. (zaaknummer 200909791/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor de bouw van 87 appartementen en ruim 100 parkeerplaatsen aan de Bisonstraat. Twee omwonenden zijn het niet eens met het bouwplan. Zij vrezen voor hun privacy en voor parkeeroverlast. Ook zou niet duidelijk zijn aan welke eisen de welstandscommissie het bouwplan heeft getoetst. De rechtbank in Breda heeft in november 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de kapvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor ruim 30 bomen, een houtwal en een haag aan de Bisonstraat. De bomen moeten ruimte maken voor het appartementencomplex. De omwonenden zijn ook tegen deze vergunning in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De rechtbank in Breda verklaarde in november 2009 de bezwaren tegen deze vergunning ongegrond in een afzonderlijke uitspraak. (zaaknummers 200910174/1 en 201000195/1)