Nieuw-Vlaamse Alliantie




Stok achter de deur houdt inburgeraars bij de les

klok 12 juli 2010

Het administratief boetesysteem lijkt er in te slagen de uitval bij inburgeraars te beperken. Dat leren de cijfers die Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA) opvroeg bij minister van Inburgering Geert Bourgeois. "Het boetesysteem zorgt er niet alleen voor dat de inburgeraar zijn of haar traject op een regelmatige wijze afwerkt, maar zet beboete inburgeraars ook aan hun traject te hervatten", stelt Segers.

Sinds de inwerkingtreding van het administratief geldboetebesluit in maart 2009 werden slechts 136 boetes opgelegd. (Tussen maart 2009 t.e.m. december 2009 werden er 40 verplichte en 4 rechthebbende beboet.) De sanctie bestaat voor inburgeraars die niet of onvoldoende aanwezig zijn tijdens een onderdeel van hun inburgeringstraject. De boetes bedragen minimum 50 euro maar kunnen in zeer uitzonderlijke gevallen of bij herhaaldelijke weigering oplopen tot 5.000 euro.

Door het beperkte cijfermateriaal valt een direct verband tussen de verminderde uitval en het boetesysteem nog niet sluitend te bewijzen. Maar het relatief lage aantal boetes wijst toch op een afschrikeffect. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat inburgeraars die afhaakten, na een eerste boete hun traject opnieuw hervatten. Tot op vandaag werden immers slechts vier boetes voor een tweede inbreuk uitgevaardigd. Sancties voor een derde inbreuk vonden niet plaats.

Opvallend is ook dat slechts één boete het onrechtmatig vroegtijdig beëindigen van het vormingsonderdeel NT2 (Nederlands als tweede taal) betrof. "Blijkbaar beschouwt de inburgeraar het Nederlands als een belangrijke factor in zijn integratieproces en die vaststelling is op zich al positief", zegt Segers.

Waar het aantal inburgeraars hoger ligt, stellen we logischerwijs ook een hoger aantal boetes vast. Eén op drie boetes werd in Antwerpen opgelegd. Maar ook Vlaams-Brabant legt relatief bekeken vrij veel boetes op. Tegenover Limburg (zeven) en West-Vlaanderen (negen) schreef het Brabantse 31 boetes uit. Cijfers over Brussel zijn er niet, aangezien het administratief geldboetebesluit niet van toepassing is in onze hoofdstad. Auteur(s): Willy Segers, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10