Ingezonden persbericht


Nr.141
Hilversum, vrijdag 9 juli 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 28

Ingang Oost, maandag 12 juli, 19.25 uur, Nederland 1 Shams Rukhsar is slachtoffer van een aanrijding met zijn auto. Hij heeft last van zijn ademhaling en een wond op zijn knie. De Ambulancedienst brengt mevrouw Voerman naar de Spoedeisende Hulp van het Haga Ziekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag. Zij is gevallen, doordat ze mogelijk een herseninfarct heeft gehad. Trambestuurder Martin Zuurmond heeft last van pijn op de borst en de 12-jarige Michael Loot heeft tijdens het klussen in zijn hand gezaagd.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 13 juli, 19.25 uur, Nederland 1 In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

In deze aflevering leren we de achtjarige Barnabas kennen die de ziekte van Hurler heeft, een aangeboren stofwisselingsziekte met zeer ingrijpende gevolgen. Barnabas onderging twee stamceltransplantaties, maar blijft ernstige problemen houden.

Mirjam ontmoet de 37-jarige Aliefka, die van een dag op de andere te maken kreeg met een ernstige stemafwijking. Hierdoor komt er een abrupt einde aan haar droomcarrière als advocate. Met botox-injecties in haar stembanden probeert men in het UMC Utrecht Aliefka's ziekte onder controle te houden.

En we volgen Christa en Robert, de jonge ouders van een te vroeg geboren tweeling.

Bestemming Onbekend, dinsdag 13 juli, 20.30 uur, Nederland 3 Niek en Tom zijn hartsvrienden. Allebei 25 jaar, allebei voetbal fanaat, allebei hebben ze een vriendin en allebei stonden ze op het punt naar Praag te gaan om lekker te feesten. Dan staat plotseling presentator Klaas van Kruistum voor hun neus en biedt ze aan hun tickets naar Praag in te wisselen voor tickets naar een onbekende bestemming. Dat de reis zwaar zal worden, spreekt de boezemvrienden vooral aan, want ze houden wel van een avontuur. Eenmaal op de bestemming aangekomen ontdekken ze al snel en not amused dat het gaat om een heel ander avontuur dan zij in gedachten hadden.

In deze zesdelige serie daagt presentator Klaas van Kruistum jongeren die op het punt staan op (feest)vakantie te gaan uit om hun ticket te verscheuren en met hem een week op stap te gaan om een opdracht uit te voeren. Het wordt een reis naar een bestemming die ze nooit zelf zouden uitkiezen, om activiteiten te doen waaraan ze nooit zelf gedacht zouden hebben. Het wordt misschien zwaar, het wordt misschien behoorlijk heftig, maar Klaas belooft hen een week die zij nooit zullen vergeten.

Jong, donderdag 15 juli, 19.00 uur, Nederland 3
Kopzorgen
Manuel Venderbos volgt twee jonge meiden die in de bloei van hun leven zijn. Beiden hebben ze een probleem dat hun leven beheerst. Maar wel twee totaal verschillende problemen. Stel je voor, je hebt een mooie bos haar en van de een op de andere dag begint je haar uit te vallen. Dat overkwam Sandra (22) ze is nu bijna helemaal kaal. Manuel gaat met Sandra op zoek naar de perfecte pruik. Judith (16) kan niet meer zonder haar Dettol-fles. Ze heeft namelijk smetvrees. Haar leven wordt beheerst door schoonmaken en ook nog zichzelf schoonhouden. Het is zelfs zo erg dat Judith niet eens meer naar school kan. Judith laat aan Manuel zien wat de dingen zijn waar ze tegen aanloopt.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 16 juli, 15.00 uur, Nederland 3, Z@pp Lachen met Dop en Kurk

Dop vertelt een mop, maar Kurk kan er helemaal niet om lachen. Hij vindt Dop niet grappig. Elly vindt Dop juist wel grappig, want Dop kan een hele groep mensen laten lachen. Dat kan Kurk niet geloven en dus gaan ze het uitproberen. Ze vinden een groep mensen en die kijken heel serieus. Maar dan vertelt Dop zijn mop...!!

De Dorpsdokter, vrijdag 16 juli, 19.25 uur, Nederland 1 Piet gaat op bezoek bij mevrouw Huizinga. Ze is vorig jaar gedotterd, maar heeft weer klachten. Ze moet helaas met de ambulance naar het ziekenhuis voor een nieuwe behandeling. Eelke Brandsma komt bij Piet met rugklachten na een volleybal training. 's Avonds gaat Piet repeteren met de cantorij. In het zingen kan hij veel kwijt van wat hij in zijn werk meemaakt. Jacoline bekijkt de pols van Hedde die gevallen is op het schoolplein. En ze doet een visite bij een mevrouw die over een stoeltje is gestruikeld. Bij Rosemarie komt een mevrouw met artrose in haar knieën. En komt er een patiënt bij haar met keelontsteking. Ze spreken ook over zijn hersentumor en de gevolgen daarvan. Roelof onderzoekt een mogelijke bronchitis.

Dit jaar maken we kennis met drie nieuwe artsen: Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 17 juli, 9.50 uur, Nederland 3 Wil je de coolste testen van de afgelopen weken nog een keer zien? De vetste explosies en de spannendste testen zijn verzameld en komen allemaal aan een stuk aan je voorbij!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 17 juli, 18.30 uur, Nederland 2 Een unieke ervaring was het dit jaar: met meer dan 10.000 mensen samen zingen onder begeleiding van vele musici en luisteren naar bijzondere sprekers. De feestelijke Nederland Zingt-dag van de EO was een prachtige opbouwende belevenis! Het thema: 'Omdat Hij leeft!'- Nederland Zingt na Pasen' op zaterdag 10 april 2010 in de Jaarbeurs Utrecht kwam op vele manieren tot uitdrukking. Vandaag enkele muzikale hoogtepunten van deze dag met medewerking van Marcel en Lydia Zimmer, Lucas Kramer en vele anderen.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 17 juli, 19.35 uur, Nederland 2 In deze uitzending van Blauw Bloed Extra hebben we een unieke serie over het Deense koningshuis. Dit jaar is namelijk een bijzonder jaar voor de Deense koningin Margrethe. In april werd de vorstin 70 jaar, wat uitgebreid gevierd werd met een keur aan internationale koninklijke gasten. Maar er is meer, want in het afgelopen jaar heeft de Deense koninklijke familie zich uitgebreid laten volgen door een televisiecamera. En dat levert natuurlijk unieke beelden op. Want behalve tijdens de officiële gelegenheden lieten de Deense royals zich ook filmen tijdens hun privé-momenten.

In deze aflevering volgen we de Deense royals tijdens een bezoek aan Groenland en maken we kennis met de voorbereidingen van een koninklijke doop. De kleine prins Henrik jr. zal worden gedoopt. Zijn moeder Marie, die van Franse komaf is, doet ondertussen verwoede pogingen de Deense taal goed onder de knie te krijgen. En dat valt niet altijd mee...

Nederland Zingt op Zondag, zondag 18 juli, 9.20 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer is vandaag op bezoek bij Ada Meurs, vrijwilliger in de windgedreven oliemolen De Passiebloem. De komende twee zondagen gaat ds. Van der Veer mee om haar en de molen beter te leren kennen. In de eerste uitzending maakt hij met Ada de molen klaar om olie te kunnen slaan. Ze laat hem zien hoe de machine gesmeerd wordt, hoe de molen opgezeild wordt en hoe je moet zwichten. Ook leert hij hoe ze vroeger konden leven van de wind, maar niet 'de wind door de hekken moesten laten waaien'. Dit betekent je hebt niet genoeg met je mogelijkheden gedaan, je laat de wind onbenut. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 18 juli, 14.45 uur, Nederland 3 Scoren

De Bijbel: Gelukkig is een mens die wijsheid heeft gevonden, een mens die inzicht wint.

Esmat heeft maar één droom, porfvoetballer worden. Het team is zenuwachtig. Er komt een scout langs om te kijken. Esmat is goed, maar Marco ook. En de vader van Marco is de sponsor van de club, dussss... En Esmat? Hij woont in een Asielzoekers Centrum. "Weinig kans, Esmat." Marco grijnst. "Als je toch niet in Nederland mag blijven, word je heus niet gescout." Of maakt Esmat toch nog kans? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. God in de Lage Landen, zondag 18 juli, 21.10 uur, Nederland 2 God in de toekomst
De serie God in de Lage Landen onderzoekt de invloed van het christendom op ons huidige bestaan. Daarvoor reizen we door het heden en het verleden op zoek naar mensen die hun christen zijn omzetten in daden. De toekomst van God in de lage landen is onzeker. Binnen de eigen gelederen van de kerk ontstaat twijfel aan de waarheidsgetrouwheid van de Bijbel en christelijke dogma's. In 1950 gaat Harry Kuitert als dominee aan de slag in de Gereformeerde kerk in het Zeeuwse Scharendijke. Na de watersnoodramp in 1953 beginnen Kuiterts geloofsfundamenten te schudden. Kuitert wordt een van de voormannen die verkondigt dat God slechts een verzinsel is van mensen. De man die dit gedachtegoed onderstreept, is de 'atheïstische dominee' Klaas Hendrikse, toevalligerwijs ook uit Zeeland afkomstig. Hendrikse ontkent het bestaan van God, maar zegt wel in Hem te kunnen geloven.

Tegelijkertijd zorgt de opkomst van de pinksterbeweging voor een frisse wind, al wordt deze beweging ook door velen met argusogen bekeken. In 1958 organiseert de Amerikaanse evangelist T.L. Osborn een grote campagne op het Malieveld in Den Haag. Osborn bidt in het openbaar voor genezing van zieken, iets wat heel ongewoon was. Osborn wordt vertaald door Johan Maasbach die de campagnes voortzet. Ook Peter en Else Vlug waren op het Malieveld aanwezig en stonden aan het begin van de Stichting Opwekking. We ontmoeten Peter en Else Vlug tijdens de jaarlijkse Opwekkingsconferentie in Biddinghuizen waar dit jaar zo'n 60.000 gelovigen aanwezig waren. Wat vinden deze mensen daar? De bewoners van de lage landen zoeken nog steeds naar zingeving, maar gaan daarvoor niet in eerste instantie naar een kerk.

In deze laatste aflevering volgen we de Zinroute waar de zoekende mens de gelegenheid krijgt om kennis te maken met allerlei vormen van spiritualiteit. Tot slot vertellen alle geïnterviewden uit deze serie wat hun visie is op de toekomst van God in de lage landen. Ook Ernst Daniël Smid trekt zijn conclusies.

Hoedoejijdat.nu, zondag 18 juli, 23.50 uur, Nederland 2 'Door mishandeling in mijn jeugd kan ik in contacten met anderen geen goede inschatting maken wat de ander van mij wil. Ik geef mensen zwart-wit een stempel "goed"of "fout". Wanneer iemand aardig tegen me doet dan vertrouw ik hem (of haar) blindelings. Vaak kom ik dan bedrogen uit. En wanneer hij niet aardig doet, terwijl ik dat wel verwacht of hoop, gaat hij in het bakje "fout". Mijn leven zou een stuk makkelijker zijn wanneer ik beter zou kunnen inschatten of iemand wel of niet te vertrouwen is. Kunnen jullie me hierbij helpen?'

In Hoedoejijdat.nu gaat Herman Wegter deze week op bezoek bij Jan. Een vriendelijk ogende zestiger en opa van zes kleinkinderen. Door vreselijke ervaringen uit zijn jeugd vertrouwt Jan niets en niemand. Een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige hebben zich gebogen over zijn vraag. Herman Wegter heeft een dvd met hun tips bij zich en hoopt dat Jan hiermee een stap vooruit geholpen wordt.

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op straat op zoek naar mensen die ook de neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan.

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

---- --