Ingezonden persbericht


Persbericht, maandag 12 juli 2010

Nederlands team wint vijf medailles bij Internationale Wiskunde Olympiade

Astana, Kazachstan ­ Het Nederlandse team van zes scholieren heeft tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade in Kazachstan vijf bronzen medailles behaald. Daarnaast werd een eervolle vermelding in de wacht gesleept. De 51ste Internationale Wiskunde Olympiade is van 5 tot en met 14 juli gehouden in de hoofdstad Astana.

In totaal namen 517 leerlingen uit 96 verschillende landen deel aan deze olympiade. Nederland is met 94 punten 38ste geworden in het officieuze landenklassement. Winnaar is China, gevolgd door Rusland en de Verenigde Staten. Het Nederlandse team wist op twee opgaven de maximale score te behalen; dit was voor slechts 10 van de 96 landen weggelegd.

De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:


* Harm Campmans (18 jaar, Borne)
BRONS ­ 17 punten

* Guus Berkelmans (16 jaar, Amstelveen)
BRONS ­ 16 punten

* David Kok (17 jaar, Delft)
BRONS ­ 16 punten

* Merlijn Staps (15 jaar, Leusden)
BRONS ­ 16 punten

* Madelon de Kemp (17 jaar, Nijmegen)
BRONS ­ 15 punten

* Daniël Kroes (16 jaar, Woerden)
EERVOLLE VERMELDING ­ 14 punten

Merlijn won eerder dit jaar een gouden medaille op de Benelux Wiskunde Olympiade; Daniël en David een zilveren resp. bronzen medaille.

De Internationale Wiskunde Olympiade
De Internationale Wiskunde Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd, telkens door een ander land. Aan deze wedstrijd doen getalenteerde leerlingen mee uit ca. honderd landen. De deelnemers krijgen zes moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd die ze individueel moeten oplossen. Ze kunnen daarmee in totaal 42 punten scoren (zeven punten per opgave). De helft van de deelnemers krijgt een medaille: brons, zilver of goud in de verhouding 3:2:1. De deelnemers die geen medaille halen maar wel een van de opgaven foutloos oplossen, krijgen een eervolle vermelding. De wedstrijd kent in feite alleen individuele winnaars, maar natuurlijk wordt er ook een officieus landenklassement gemaakt.

Olympische vlag
De medailles worden uitgereikt tijdens de officiële sluitingsceremonie op dinsdag 13 juli in Astana. Tijdens deze ceremonie krijgt Nederland bovendien de olympische vlag overhandigd, als gastland voor de eerstvolgende Internationale Wiskunde Olympiade.

Voorrondes
De teams van de deelnemende landen worden geselecteerd via een aantal voorrondes. In Nederland wordt in januari de eerste ronde gehouden op de middelbare scholen. Daaraan doen ruim 4000 leerlingen mee. Na twee vervolgrondes in maart en september worden ca. dertig kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan de training voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Aan het eind van het schooljaar worden zes leerlingen geselecteerd voor het team dat Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade.

Sponsors
De wiskundeolympiade wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, de Technische Universiteit Eindhoven, Transtrend, ORTEC, CBS en All Options, en de overige sponsors en donateurs Cito, Compositio, NOCW, NS, NWT en wiskundetijdschrift Pythagoras.

EINDE BERICHT