GroenLinks

Vertrek MSD-Oss illustreert falen innovatiebeleid Rijk

Donderdag 8 juli 2010, 18:06u - Bruno Braakhuis

GroenLinks vindt dat het vertrek uit Nederland van een groot deel van MSD-Oss (voorheen Organon) laat zien dat het Nederlands innovatiebeleid faalt. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis is van mening dat het `eeuwig zonde' is dat zo'n kennisintensief bedrijf voor Nederland verloren gaat. Hij wil van de demissionaire minister van Economische Zaken weten wat zij gaat doen om kennisintensieve bedrijven te behouden en er meer naar Nederland te halen. Dit om de innovatiebeloften van de regering hard te maken.

Bruno Braakhuis: "Laat ik voorop stellen dat we het vreselijk vinden voor alle medewerkers en huishoudens die door het vertrek van MSD en de ontslaggolf getroffen worden. We rekenen op de ondersteuning van het ministerie om nieuw werk voor deze mensen te vinden. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe het mogelijk is dat dit soort innovatiecentra niet behouden kan worden. Wat heeft het Innovatieplatform al die jaren uitgespookt, als een bedrijf als MSD ons land kennelijk niet interessant genoeg vindt als vestigingslocatie?"

Het belang van MSD-Oss strekt zich verder uit dan Brabant alleen. Het is verreweg het grootste farmaciebedrijf van Nederland. MSD-Oss werkte samen met andere instellingen en ministeries in Topinstituut Pharma. Braakhuis: "Ik constateer dat de overheid er niet in slaagt bedrijven van de meerwaarde van zo'n samenwerking te overtuigen. Daar schrik ik van. Los van de kennisbanen die er structureel verloren gaan, constateer ik dat de mooie woorden over innovatie niet meer blijken dan een lege huls. Dat moet echt anders".

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Braakhuis (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken over het vertrek van MSD:


1. Wat is uw reactie op het vertrek van een groot deel van het farmaciebedrijf MSD-Oss?


2. Was u op de hoogte van de plannen van MSD om een groot deel van haar activiteiten uit Nederland terug te trekken? Zo ja, hoe lang al en welke pogingen heeft u eventueel ondernemen om dit bedrijf voor Nederland te behouden?


3. Bent u bereid te analyseren te maken welke factoren ten grondslag liggen aan het vertrek van dit zeer kennisintensieve bedrijf uit Nederland, zodat er lering getrokken kan worden?


4. Welke actie gaat u ondernemen om te voorkomen dat meer kennisintensieve bedrijven zich uit Nederland terugtrekken?


5. Wat gaat u doen om de innovatiekoplopersbelofte hard te maken en dus juist een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Nederland voor innovatie en R&D te creëren?


6. Wat gaat u doen om het verlies aan kennisintensieve banen te compenseren?


7. Wat gaat u doen om de getroffen mensen en gezinnen te helpen?