Gemeente Tilburg

Persbericht
12 juli 2010

Aantal werkloze jongeren gedaald

Regionale aanpak jeugdwerkloosheid succesvol

De regionale aanpak om jeugdwerkloosheid in Midden-Brabant te bestrijden begint vruchten af te werpen. Dat blijkt uit de cijfers van UWV WERKbedrijf en COLO (vereniging van zeventien samenwerkende kenniscentra). Het aantal werkloze jongeren is het afgelopen half jaar met ruim 9 procent gedaald tot 1.665 jongeren. In januari waren dit nog
1.839 jongeren. De werkloosheid in Midden-Brabant is ten opzichte van het landelijk gemiddelde veel sterker gedaald.

"We zitten dichter op de jongeren", aldus wethouder Jan Hamming (arbeidsmarktbeleid). "We organiseren workshops voor ze en speeddates met potentiële werkgevers. En schoolverlaters blijven we actief volgen, die jongeren laten we niet meer los. In de workshops besteden we veel aandacht aan houding en gedrag. Het zijn juist deze basisvaardigheden die de jongeren beter ontwikkelen. Dat vergroot hun kans op een baan enorm."

Voorbeelden

In Midden-Brabant zijn samenwerkinsgverbanden afgesloten tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Hierdoor worden jongeren niet alleen begeleid bij het halen van een diploma (minimaal MBO2 niveau), maar kunnen zij daarna ook direct aan het werk bij dezelfde werkgever. Bijna alle jongeren hebben de afgelopen periode een leerbaan of stageplaats aangeboden gekregen, die aansluit op zijn of haar opleiding. Van jongerenloket Blink! ontvingen tal van schoolverlaters uit het middelbaar beroepsonderwijs hulp bij het vinden van een baan of een vervolgopleiding.

Via het project Groeibriljant voor kwetsbare jongeren in Stokhasselt krijgen 30 jongeren een op maat gesneden begeleidingsplan aangeboden. In het plan worden werk, inkomen, onderwijs én zorg voor de jongere in de wijk georganiseerd. En in het project '100 jongeren aan de slag' hebben werkgevers maar liefst 135 vacatures aangemeld, waardoor 35 jongeren extra aan de slag zijn gegaan. Momenteel wordt dit project door omliggende arbeidsmarktregio's gekopieerd.

Het Werkplein regio Tilburg en VMBO-scholen hebben ook de handen ineen geslagen bij de advisering van jongeren bij het kiezen van een passende vervolgopleiding. Vele jongeren kregen een beroepen interessetest aangeboden, waarmee ze een betere opleidingskeuze konden maken.

Achtergrond

Alle gemeenten in Midden-Brabant, het UWV WERKbedrijf, kenniscentra, onderwijsinstellingen, werkgevers en jeugdzorg zijn betrokken bij het Regionaal Actieplan Voorkomen en Bestrijden jeugdwerkloosheid 2009-2011. Hiervoor is 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van SZW en de provincie Noord-Brabant.


---