Wageningen Universiteit en Researchcentrum
12 jul 2010
Biggetjes die overschakelen van melk op vast voer ontwikkelen een
andere darmflora. Het aantal ongezonde Streptokokken neemt sterk toe.
Dat blijkt uit onderzoek van Odette Pérez Gutiérrez. Zij ontwikkelde
een micro-array, de PIT-chip (Pig Intestinal Tract), waarmee ze snel
zeshonderd bacteriesoorten uit de darm van de biggen op een glasplaatje
in het lab kan screenen. Met de chip is de ontwikkeling van de
bacteriesamenstelling in de tijd geanalyseerd, variërend van drie
dagen voor het spenen tot vijftien dagen erna. Ze nam grote
veranderingen waar. De hoeveelheid gezonde Lactobacillus-bacterien
neemt flink af, ten gunste van de mogelijk ongezonde Streptokokken.
Voer-additieven
Het onderzoek maakt deel uit van het EU-project Feed for Pig Health,
waarbij onderzoekers alternatieven zoeken voor antibioticagebruik in de
varkenshouderij. Pas gespeende biggen worden geregeld ziek en krijgen
vaak uit voorzorg antibiotica toegediend in het voer. Dit is echter
niet meer toegestaan. Daarom worden voeradditieven onderzocht, zoals
organische zuren en oliën, die de bacteriesamenstelling in de darmen
gunstig beïnvloeden. Het onderzoek toont aan dat sommige Lactobacillus
soorten het immuunsysteem stimuleren en daarmee de weerbaarheid tegen
ziekten vergroten.
Knoflook-olie
Met de PIT-chip van Pérez Gutiérrez kunnen onderzoekers nu de invloed
van voeradditieven op de darmflora beoordelen. Er zijn zo'n veertig tot
vijftig kandidaten, waaronder knoflook-olie en een oregano-extract,
zegt haar collega Wilbert Pellikaan bij de leerstoelgroep Diervoeding.
De invloed van deze additieven wordt nu gescreend met de ontwikkelde
chip, daarna wil Pellikaan ze testen via dierproeven. 'Wij testen de
eindproducten van de bacteriën, terwijl Microbiologie nagaat wat de
darmbacteriën doen in de darm en hoe je de hoeveelheid bacteriën kunt
sturen.'
Pérez Gutiérrez promoveerde bij de microbiologen Willem de Vos en
Hauke Smidt en hoogleraar Diervoeding Martin Verstegen.
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.