Gemeente Waddinxveen


Straatcoaches tegen overlast in de Waddinxveense wijk Zuidplas

Â

De gemeente Waddinxveen en woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland zetten de komende maanden in de wijk Zuidplas straatcoaches in. Dat hebben de twee partijen op 8 juli vastgelegd in een overeenkomst met Zwind. Dit bedrijf lost in opdracht van overheden en organisaties maatschappelijke vraagstukken op.

De afgelopen periode speelden er veel problemen in de wijk Zuidplas. Bewoners ondervonden serieuze overlast van een aantal jongeren, dat zich schuldig maakten aan vandalisme, wildplassen, geluidoverlast, graffiti en vervuiling. De jongeren, op hun beurt, voelden zich buitengesloten en niet geaccepteerd als volwaardige bewoners van de wijk.

Vandaar dat onder meer de gemeente, de politie, het jongerenwerk en Woonpartners de handen ineen hebben geslagen. De âketenpartnersâ hebben samen een plan van aanpak opgesteld en inmiddels grotendeels uitgevoerd. Zo is de gemeente de dialoog aangegaan met de jongeren tijdens diverse bijeenkomsten, is er een Jongerenontmoetingsplaats (JOP) gerealiseerd, maar zijn er bijvoorbeeld ook stevige maatregelen genomen om de overlast aan te pakken. Verder is de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland de afgelopen tijd actiever in de wijk. Zij zetten sterk in op buurtopbouwwerk en buurtsportactiviteiten. Â

De inzet van straatcoaches vormt een onderdeel van het plan van aanpak. De gemeenteraad van Waddinxveen stemde onlangs unaniem in met dit plan.

Zwind, een bedrijf met ruim 120 medewerkers, coördineert en trekt het project. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat de regie weer in handen komt van de maatschappelijke organisaties binnen de gemeente. Door middel van een kort begeleidingstraject effenen zij het pad voor een normale communicatie tussen de bewoners en de jongeren. Dit gebeurt in nauw overleg met de ketenpartners, die zich de afgelopen tijd bezig hebben gehouden met de overlast in de Zuidplas. Op die manier kunnen zij ook na afronding van het project verder werken met (elementen uit) deze methodiek.

Eigen ambities
In totaal worden er drie straatcoaches ingezet. Deze coaches werken met drie groepen, die bestaan uit ca. 13 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 20 jaar. Het gaat in totaal om zo'n 40 jongeren die (vrijwel) geen vaste daginvulling hebben naast school of werk.

Wethouder Dorenda Gerts: ,,Samen met de coaches en met een coördinator gaan de jongeren aan de slag om in hun eigen buurt of wijk hun eigen ambities te realiseren. Ze werken stap voor stap toe naar een van te voren gekozen eindresultaat; een productie, een event of een show. Dit project is dus heel concreet. Heel tastbaar. Jongeren zijn nu eens niet bezig met hun problemen of met het veroorzaken van problemen, maar bouwen iets op. En na de productie, houdt het niet zomaar op. Hun coach volgt ze nog drie maanden om te onderzoeken of het project beklijft en om ze te helpen bij het zoeken naar werk of een geschikte (vervolg)opleiding.
Wij geloven in Waddinxveen in een integrale aanpak. We willen gericht investeren in deze jongeren en in het herstel van de verbindingen tussen de jongeren en de wijkbewoners. We willen overlastgevend gedrag terugdringen, door de jongeren perspectieven te bieden, voor hun eigen toekomst. Door onze samenwerking met Zwind hopen we binnen de gemeentegrenzen nog meer expertise op te bouwen, om deze risicojongeren op een nog betere manier te begeleiden.ââ

Leerproces
Het project duurt in totaal 9 maanden. Elke jongere die deelneemt, is ongeveer acht uur per week in zijn of haar vrije tijd met het project bezig. Het event is belangrijk, dat motiveert jongeren tot actie. Maar de weg er naar toe is volgens directeur Jaap Geerlof van Zwind zeker zo belangrijk. "In die weg zit het leerproces. Om iets te organiseren, moeten de jongeren vaardigheden en kennis opdoen én inzetten. Zoals netwerken in kaart brengen, bellen, onderhandelen, informatie verzamelen, vergaderen en samenwerken met anderen".

Willem van den Berge, adjunct-directeur bij Woonpartners: ,,Als corporatie willen we dit initiatief graag steunen. Van de totale begroting nemen we circa 20 procent voor onze rekening. Het is heel belangrijk dat jongeren de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Maar we zullen het traject wel kritisch volgen. Welzijnswerk is niet onze taak; werken aan leefbaarheid wel. Als de jongeren die aan het project deelnemen minder overlast veroorzaken voor onze huurders, dan snijdt het mes aan twee kanten. We geven de jongeren meer kansen en onze bewoners kunnen weer genieten van hun leefomgeving.