Rotterdam, 21 juni 2010
DE VLINDERREVOLUTIE
PROGRAMMABESCHRIJVING AFLEVERING 1
11 juli 2010, Nederland 2, 19.00 uur
Algemeen
Klimaatverandering, armoede, een economische crisis...de problemen lijken vaak enorm en onoplosbaar. Is het tij nog te keren? Volgens het programma 'de Vlinderrevolutie' wel! Zoals de vleugelslag van een vlinder in Brazilië een orkaan in Texas kan veroorzaken, zo kunnen kleine gedragsveranderingen van vele wereldburgers leiden tot een betere wereld. In iedere aflevering worden drie gemotiveerde en gepassioneerde idealisten (vlinders) geportretteerd die laten zien op welke wijze zij de wereld een beetje mooier maken.
'De vlinderrevolutie' start op 11 juli 2010 om 19.00 uur op Nederland 2. De 8-delige serie is geproduceerd door IDTV in opdracht van omroep LLiNK.
Vlinder 1 - Ben Mosely
Tussen 1950 en 2000 verdubbelde de wereldbevolking van 2,7 naar 6 miljard mensen. De vleesproductie vervijfvoudigde van 45 naar 233 miljard kilo per jaar. Verwacht wordt dat er in 2050 rond 9 miljard mensen zijn en dat er een vleesproductie zal zijn van rond de 465 miljard kilo per jaar. De productie van vlees vraagt zoveel landbouwgrond en water, dat we nog twee aardes nodig hebben om aan die vraag te voldoen. Met name de intensieve veehouderij trekt diepe sporen in ons milieu.
Het is tijd voor een omslag, zowel in de hoeveelheid vleesconsumptie als in de manier van produceren. Dat vindt ook Ben Mosely die op het romantische Zuid-Engelse platteland een organische boerderij beheert. Ben heeft een reeks ondernemingen die samen een compleet organisch systeem vormen. Hij heeft runderen, schapen, kippen en ganzen en verbouwt zelf het voedsel voor zijn dieren. De mest van de dieren wordt weer gebruikt om voedsel te verbouwen voor zijn dieren, zijn gezin en de verkoop. Mosely gelooft in een boerenbedrijf dat verweven is met de ritmes en ecosystemen van de natuur. Hij hanteert dan ook alleen de hoogste normen voor dierenwelzijn en milieubescherming.
Vlinder(s) 2 - Willem&Drees
Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid hebben we zo'n klein percentage van ons inkomen uitgegeven aan voedsel: minder dan 10%. Voeding is, dankzij onder andere kunstmest, goedkoper dan ooit, maar de tol is hoog. Zo is kunstmest gemaakt van olie en verbruiken vrachtwagens, vliegtuigen en schepen die de producten over de wereld transporteren grote hoeveelheden fossiele brandstoffen.
Willem Treep en Drees Peter van den Bosch, twee jongens die elkaar hebben leren kennen op de Universiteit van Wageningen, doen er iets aan. Ze zijn het bedrijf Willem & Drees begonnen, dat supermarkten voorziet van groenten en fruit van boeren uit de buurt. Ze hebben daarbij een tiental basisuitgangspunten zoals het gebruik van duurzame teeltwijzen, minder transport, seizoensproducten uit de volle grond of onverwarmde kassen, respect voor het milieu en herkenbaarheid. Ze laten zien dat achter ieder product een mens zit, waardoor de boeren een gezicht krijgen. Samen met Willem en Drees rijden we een dagronde en ontmoeten we zowel de boeren als de beheerders van supermarkten die in het project gestapt zijn.
Vlinder 3 - Bart van Olphen
Af en toe een stukje biologisch vlees, lokale groenten en fruit...we zijn goed bezig! Nou nog een lekker gezond visje. Helaas gaat het ook met de vis niet goed. Door overbevissing zijn de aantallen grote vissen zoals tonijn, kabeljauw en heilbot de afgelopen 50 jaar met 90% gedaald. Als de plundering van de zeeën niet drastisch wordt afgeremd, zullen tal van vissoorten in 2050 uitgestorven zijn.
Bart van Olphen is oprichter en directeur van Fishes. De Amsterdammer startte de viswinkelketen in 2002 en pleit sindsdien voor duurzame visserij ter bescherming van vispopulaties en hun leefomgeving. Vorig jaar ontving Fishes, als eerste winkelketen van het vasteland van Europa, een MSC certificaat (internationaal keurmerk voor duurzame vis en visvangst). Momenteel heeft Fishes het meest uitgebreide assortiment van MSC vissoorten ter wereld, zoals de tong uit het Engelse Hastings, zalm uit Alaska, tonijn uit Amerika en zeebaars uit onze eigen provincie Zeeland. Samen met Bart gaan we mee met de vissers Freddy Klapwijk en Rems Cramer. Onderweg vertelt Bart van Olphen over zijn motivatie en passie om in horeca en viswinkels duurzame vis de regel te laten zijn in plaats van de uitzondering.
---------
LLiNK