Ingezonden persbericht
persbericht
De wondere wereld van
Maya Wildevuur
Kunstenares Maya Wildevuur werd begin jaren tachtig bekend vanwege haar zijdecollages. Een boeket bloemen dat ze kreeg bij de opening van haar eerste galerie werd de aanzet tot een aquarel. Gaandeweg maakten haar zijdecollages plaats voor schilderijen, die zich kenmerkten door het gebruik van sterk contrasterende kleuraccenten en verschillende stijlen en technieken. Deze zomer is het werk van Wildevuur, waaronder haar beroemde klaprozenvelden en haar geisha's, voor het eerst te zien in de serie 'De wondere wereld van' in het Stedelijk Museum te Zwolle. Hier zullen behalve haar mooiste schilderijen ook haar sieraden en kleding te bewonderen zijn in de tentoonstelling 'De wondere wereld van Maya Wildevuur'.
Maya Wildevuur (Deventer, 1944) is oprecht geïnteresseerd in alles wat leeft en wat er om haar heen gebeurt. De dynamische en charismatische kunstenares leeft intens en ook in haar werk beperkt ze zich niet tot slechts één stijl of schildertechniek. Zo omvat haar oeuvre acryl op doek of papier, aquarellen, gemengde techniek en zeefdrukken. Veel voorkomende thema's in Wildevuur haar werk zijn bloemen, dieren, landschappen, mensen en hun gevoelens. Ook invloeden van reizen naar bijvoorbeeld Thailand, Italië, Portugal, Gambia en Sri Lanka vindt men terug in haar schilderijen. 'Het reizen heeft me het allermeest gebracht in mijn leven en in mijn werk', aldus de schilderes.
Al op vijfjarige leeftijd wist ze het in Enschede opgegroeide multitalent dat ze wilde tekenen. Na haar studie aan de kunstacademie in Enschede verzorgde ze met haar bedrijfje 'Maya's Kunstnijverheid' kunstzinnige bloemarrangementen. Daarna kwam de textiel. Deze discipline resulteerde uiteindelijk in haar zijdecollages. Een boeket bloemen dat ze kreeg bij de opening van haar eerste galerie, in het Drentse Hooghalen, werd de aanzet tot een aquarel. Gaandeweg maakten haar zijdecollages plaats voor schilderijen, die direct opvielen door het gebruik van sterke contrasterende kleuraccenten. Vooral haar klaprozenvelden worden gekenmerkt door kleur en levensvreugde. 'Zonder bloemen functioneer ik niet', verklaart de nog altijd productieve kunstenares haar voorliefde voor bloemen. 'Steeds weer raak ik geïnspireerd door bloemen. Het draait allemaal om de verwondering. Dat je helemaal staat te trillen en je die schoonheid wilt weergeven.'
Sinds 1984 woont Wildevuur, die in 2009 benoemd is tot lid in de Orde van Oranje Nassau, in het noorden van het land. In 1992 verruilde ze het Drentse Hooghalen voor het Groningse Midwolda, waar ze woont en werkt in Galerie Maya Wildevuur in de Ennemaborgh. Het Groninger landschap is sindsdien een rijke inspiratiebron gebleken, zo weten fans en verzamelaars over de hele wereld.
Omdat de innemende en vitale kunstenares minstens zo bekend is vanwege haar kleurrijke kleding als vanwege haar schilderijen, worden tijdens de tentoonstelling ook diverse fleurige outfits en enkele privésieraden tentoongesteld. Als aanvulling op de tentoonstelling verschijnt tevens het gelijknamige boek 'De Schatkamers Van Maya Wildevuur'. Dit boekwerk - geschreven door Sophie Timmer - bevat schetsen uit een kunstenaarsleven, in combinatie met prachtige foto's van Wildevuurs schilderijen, en schetsen uit haar interieur.
'Het Stedelijk Museum Zwolle richt zich op cultuurhistorie en actualiteit van de kunsten en de stad. Het museum bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude 18de-eeuwse Drostenhuis herbergt onder meer een gedeelte van de vaste collectie en wisseltentoonstellingen. In de nieuwbouw bevinden zich diverse tentoonstellingszalen, een auditorium en een museumcafé. De expositiezalen worden gebruikt voor afwisselende, tijdelijke actuele of historische tentoonstellingen.'
Tentoonstelling: De wondere wereld van Maya Wildevuur
Periode: 11 juli t/m 12 september 2010
Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle