Randstadprovincies willen kenniswerkers Organon aan het werk houden
De gedeputeerden Economie van de provincies Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben kennis genomen van het voorgenomen massaontslag bij Organon in Oss. Zij betreuren dat hiermee veel hoogwaardige werkgelegenheid verloren dreigt te gaan. De gedeputeerden hebben vanochtend afgesproken de mogelijkheid te gaan verkennen om hooggekwalificeerde onderzoekers aan het werk te krijgen in de 'life sciences'-sector in de Randstad of elders in Nederland. Hierbij wordt gedacht aan de vorming van een flexpool. Ook de kenniswerkersregeling zoals de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken die gehanteerd hebben bij de bestrijding van de economische crisis zou ook een bijdrage kunnen leveren.
In Noord-Brabant probeert men om zoveel mogelijk activiteiten en werkgelegenheid in Oss te behouden. In aanvulling hierop bieden de Randstadprovincies aan om te kijken hoe kenniswerkers die hun baan verliezen, op andere plaatsen in het land aan de slag geholpen kunnen worden, zodat hun kennis en de werkgelegenheid behouden blijven voor Nederland. Dit zal moeten gebeuren in overleg met het Rijk, de provincie Noord-Brabant, het bedrijfsleven en instellingen op het gebied van life sciences.
Tegen de economische trend in vertoont de zogeheten 'life sciences'-sector een grote groei. Onder 'life sciences' wordt een grote verzameling vakgebieden verstaan, waaronder biochemie, genetica en geneeskunde. In Zuid-Holland bedroeg de groei, inclusief de academische ziekenhuizen, circa 40 procent. De verwachting is dat de groei in deze sector de komende jaren doorzet. Daarom zullen er veel nieuwe kenniswerkers nodig zijn. "De mensen die nu in Oss op straat komen te staan, zijn hard nodig om de kenniseconomie in Nederland te waarborgen," aldus gedeputeerde Asje van Dijk van de provincie Zuid-Holland.
Provincie Zuid-Holland