Humana start samenwerking met Pantar Amsterdam


Kringloopbedrijf van Pantar gaat kledingcontainers Humana Nederland sorteren

AMSTERDAM, 20100709 -- Pantar Amsterdam, de organisatie voor re-integratie en sociale werkvoorziening in Amsterdam, is een overeenkomst aangegaan met Humana, één van de grootste textielinzamelaars voor ontwikkelingslanden. Pantar gaat de inhoud van Humana's kledingcontainers in heel Noord-Holland schouwen. De inhoud van de containers wordt hierbij gesorteerd en kleding wordt van niet-kleding gescheiden.

In meer dan 80 gemeenten haalt Humana jaarlijks zo'n tien miljoen kilo kleding op met de kledingcontainers op straat. Naast kleding worden deze containers helaas ook gevuld met afval en andere spullen. Voordat de lading naar de regionale distributiecentra van Humana Nederland gaat, moet de inhoud van de containers worden gesorteerd om alle afval en niet-kleding er uit te halen. Vanaf vandaag gaan medewerkers van Pantar dit doen.

Werkvoorziening
'De samenwerkingsovereenkomst met Humana levert niet alleen werk aan zo'n tien medewerkers van Pantar, zij maken hierdoor bovendien een stap vooruit naar regulier werk', aldus Rob Brakenhoff, operationeel directeur van Pantar. `Doordat de medewerkers de containers op een externe locatie sorteren, gaan zij zelfstandiger werken en behoeven minder begeleiding. Een stap vooruit om geleidelijk terug te keren in het reguliere arbeidsproces. De medewerkers van Pantar worden zelfs opgeleid in de werkwijze die gehanteerd wordt. Ook dit laatste vergroot de kansen op een gewone baan aanzienlijk.'

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De samenwerkingsovereenkomst is voor de lange termijn en de organisaties vullen elkaar aan in datgene waar ze voor staan. Marc Vooges, directeur van Humana: "Pantar heeft met deze samenwerking weer werk dat de doorstroom van zijn medewerkers bevordert en dat vindt Humana een geweldige pré. Het is een van onze onderdelen die ervoor zorgt dat Humana volgens de MVO-gedachte werkt. We merken dat steeds meer gemeentes dit als voorwaarde stellen bij aanbestedingen. En Humana wil natuurlijk in zoveel mogelijk steden containers plaatsen om zo met de ingezamelde kleding goed werk te verrichten in Zuidelijk Afrika". Alle niet-kleding gaat naar het Kringloopbedrijf van Pantar. Het Kringloopbedrijf scheidt alle niet-verkoopbare spullen voor recycling wat het milieu nog meer ten goede komt. Hierdoor wordt namelijk het afvalpercentage verder gereduceerd.

Transport van de kleding
De kleding wordt vanuit heel Noord Holland rechtstreeks naar het logistiek bedrijf CJ Hendriks in Amsterdam vervoerd voor de eerste sortering van de containers. Vóór de samenwerking werden de containers veelal in Bunnik (Utrecht) gelost. Alle faciliteiten om de kleding transportklaar te maken, zoals het laden van de vrachtwagens en het vervoer, worden geboden door dit bedrijf. Dit draagt bij aan een zo zelfstandig mogelijke werkwijze voor de medewerkers van Pantar.

Contractondertekening
Op 9 juli werd op de locatie Latexweg in Amsterdam Westpoort, tevens de locatie waar de sorteringen plaatsvinden, de overeenkomst ondertekend door Marc Vooges, directeur Humana en Rob Brakenhoff, operationeel directeur Pantar.

EINDE BERICHT

Over Humana
Humana zorgt ervoor dat mensen op het platteland in Zuidelijk Afrika zich na verloop van tijd zelf ontwikkelen. Humana geeft een voorzet op het gebied van onderwijs, gezondheid en economische ontwikkeling en de mensen pakken dat vervolgens zelf op. De projecten worden uitgevoerd door lokale organisaties in Zuidelijk Afrika. Het overdragen van kennis en vaardigheden staat hierbij centraal. Humana levert de geschikte tweedehands-kleding uit Nederland en in sommige gevallen ook financiële middelen om al die projecten te laten draaien. Zie ook www.humana.nl

Over Pantar
Pantar Amsterdam biedt werk en begeleidt meer dan 9.000 mensen die niet op eigen kracht een baan kunnen vinden naar een plek op de reguliere arbeidsmarkt of zo dicht mogelijk daarbij. Iedereen komt zo aan het werk, op een werkplek bij een werkgever of bij één van de werkbedrijven van Pantar Amsterdam. Het Kringloopbedrijf is zo'n eigen werkbedrijf en telt twee vestigingen in Amsterdam en één in Diemen.





Ingezonden persbericht