Ingezonden persbericht


Bericht onleesbaar? Klik hier.
Nog geen akkoord over nieuwe systematiek

Nieuwe Gasunietarieven gewasschade 2010 vastgesteld

Gasunie en LTO Nederland zijn het eens geworden over de gewasschade vergoedingen voor het jaar 2010. De aanpassing van de gewasvergoedingen zijn gebaseerd op de ontwikkelingen in de markt van agrarische producten. Beide partijen vonden het zaak deze ook voor het komende jaar vast te stellen. De nieuwe gewasvergoeding en geïndexeerde bedragen voor zakelijk recht zijn vastgesteld in de bijlage.

Vergoedingen systematiek wordt herzien
Ondertussen continueren Gasunie en LTO Nederland de onderhandelingen over de herziening van de totale vergoedingssystematiek. Daarbij is er wel overeenstemming over de herziening van de systematiek, maar nog niet over de exacte inhoud. De Gasunie stelt zich op het standpunt dat zij zich voor wat betreft de zakelijk rechtvergoeding gehouden is aan het strenge keurslijf van de Belemmeringenwet Privaatrecht. LTO wil ruimte om voor commerciële leidingen andere afspraken te maken. Ten aanzien van de systematiek zijn beide partijen overeengekomen dat de grondprijs monitor van DLG als belangrijke informatiebron geldt. Echter juist dat deel uit de grondprijsmonitor moet worden geactualiseerd. LTO en Gasunie hebben daarvoor opdracht gegeven. Partijen hebben er vertrouwen in dat ze er in september later dit jaar uit zullen komen.

Lopende projecten gaan door
Omdat er nog geen akkoord is over de wijziging van de systematiek moeten voor de lopende projecten in 2010 afspraken worden gemaakt over de Gasunietarieven. Die overgangsmaatregelen houden in dat Grondeigenaren/gebruikers overeenkomsten voor de schade aan de gewassen kunnen aangaan. Voor de afrekening van de lopende contracten zijn door LTO en Gasunie de tarieven voor de overige vergoedingen de gebruikelijke wijze geïndexeerd. Er is echter nog geen definitief besluit genomen. De grondeigenaren/gebruikers moeten daarom in hun achterhoofd houden dat voor de zakelijk recht vergoedingen een aanpassing achteraf mogelijk is. Er moet dus volgens LTO Nederland bij de herziening van de systematiek ook een overgangsregeling komen voor de lopende projecten.

Algemene voorwaarden
LTO hecht er tenslotte aan te benadrukken dat het hier afspraken betreft met de Gasunie met daarbij de algemene voorwaarden die de Gasunie hanteert en gegeven het specifieke karakter van gasleidingen. De afspraken kunnen dus niet onverkort door andere leidingleggende bedrijven worden gehanteerd. LTO adviseert grondeigenaren die benadert worden door commerciële bedrijven afwijkende tarieven te bepleiten.

Datum : 9 juli 2010
Nummer : P2010.0172




Ingezonden persbericht