Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderzoek naar verhitte islam-debatten in tolerant Nederland

NWO-subsidie voor sociologisch onderzoek naar veranderende culturele polarisatie en PVV-stemmen

Waarom kan het vanouds zo tolerante Nederland een verhit debat over Moslims en Islam ontbranden? Prof.dr.Dick Houtman, dr. Peter Achterberg en Willem de Koster van de Faculteit der Sociale Wetenschappen gaan dat proberen te verklaren met hun onderzoek The Dutch Paradox of Tolerance. Ze hebben hiervoor een NWO-subsidie van 162 duizend euro verworven uit het themaprogramma `Conflict en Veiligheid'.

De Rotterdamse sociologen, verbonden aan het Centre for Rotterdam Cultural Sociology (CROCUS) onderzoeken in dat verband allereerst of en hoe de culturele polarisatie in Nederland sinds de jaren '70 is veranderd. Heeft culturele polarisatie over moreel-traditionele kwesties ((homo)seksualiteit, vrouwenemancipatie, etcetera) geleidelijk aan plaatsgemaakt voor een nieuwe culturele polarisatie over de omgang met etnische diversiteit? En zo ja, hoe kan dat dan worden verklaard? In samenhang hiermee worden de achtergronden van PVV-stemmen onderzocht, waarbij de belangrijkste vraag is of laagopgeleiden vooral PVV stemmen uit een afkeer van etnische verschillen, terwijl hoogopgeleiden hierbij vooral worden gemotiveerd door hun afkeer van religieuze en morele bedilzucht.

Houtman, Achterberg en de Koster zijn verbonden aan het Centre for Rotterdam Cultural Sociology (CROCUS), dat zich bezighoudt met onderzoek naar culturele veranderingen in hedendaagse Westerse samenlevingen.