Consumentenbond
9 juli 2010
Harde afspraken zoutreductie nodig
Minister Klink (Volksgezondheid) heeft de levensmiddelenindustrie
opgeroepen harder aan zoutreductie te werken. Enkel oproepen heeft
volgens de Consumentenbond geen zin, harde afspraken zijn nu nodig.
In landen als Groot-Brittannië en Finland blijkt dat concrete afspraken
of wettelijke maatregelen veel beter werken dan de zelfregulering in
Nederland. Ondanks jarenlange pleidooien van de Consumentenbond en de
Hartstichting heeft alleen de broodsector concrete resultaten geboekt
met zoutreductie. De bakkerijsector heeft het Ministerie zelf gevraagd
om wettelijke beperkingen aan de hoeveelheid zout in brood te stellen,
en dat werkt! In de meeste andere productgroepen is de hoeveelheid zout
juist gestegen, zo blijkt uit onderzoek van de bond in oktober 2009.
Hartinfarcten en beroertes
De overheid roept bedrijven al jaren op om vrijwillig het gehalte aan
overtollig zout in producten te verlagen. Zonder dat consumenten dit
weten, zit er onnodig veel zout in producten, wat jaarlijks duizenden
hartinfarcten en beroertes met fatale afloop veroorzaakt. Met zijn
oproep reageerde minister Klink op de resultaten van een onderzoek van
de Voedsel en Warenautoriteit op 9 juli 2010.