Politie Groningen

Prestatiecontract project Veilige Publieke Taak ondertekend

Geweld tegen medewerkers in publieke taak moet afnemen

Groningen, 09-07-2010 o Peter Rehwinkel, korpsbeheerder van Regiopolitie Groningen, heeft woensdag 7 juli, samen met de directies van de ketenpartners van het Openbaar Ministerie, de Regionale Brandweer, De Ambulancezorg Groningen, Qbuzz en het UMCG een prestatiecontract ondertekend.

Het prestatiecontract moet zorgen voor een afname van het aantal gevallen van agressie en geweld naar medewerkers met een publieke taak. De programmamanager Veilige Publieke Taak van het Ministerie van Binnenlandsezaken en Koninkrijksrelaties was namens de minister aanwezig.

Agressie en geweld tegen de medewerkers met een publieke taak is een groeiend probleem in de regio. Het probleem doet zich voor in zowel stedelijke omgeving als op het platte land.Door het ondertekenen van het prestatiecontract en het aangaan van een samenwerkingsverband is eenstevige impuls gegeven aan een gezamenlijke aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak.De norm is dat geweld en agressie tegen medewerkers in een publieke taak niet wordt getolereerd. Door krachtig en eenduidig optreden, door zowel politie, openbaar ministerie als de andere genoemde partners met een publieke taak (gemeente, ambulancezorg, UMCG, brandweer en Qbuzz) moet invulling worden gegeven aan het contract.

Keten

Om geweld tegen werknemers in een publieke taak terug te brengen, wordt de samenwerking in de keten tussen politie, openbaar ministerie en andere genoemde partners verder verstevigd. Daarnaast staat in de overeenkomst de dadergerichte aanpak centraal. Zo moet een regionale, integrale en ketengerichte aanpak plegers van geweld van medewerkers met een publieke taak worden gerealiseerd.

Concrete maatregelen

Groningen is één van de vijf regios, die door een intensiveringproject agressie tegen medewerkers in een publieke taak wil verminderen. De partners hebben ieder afzonderlijk al maatregelen opgesteld om agressie en geweld tegen de medewerkers terug te brengen.Met name de samenwerking tussen de partners en het eenduidig optreden tegen agressie en geweld zal een eenduidige aanpak van de daders opleveren. Doel van deze aanpak is het afgeven van een helder signaal naar de daders en in het verlengde hiervan het verder terugdringen van agressie en geweld.

Voor een eenduidige aanpak is het gezamenlijk stellen van een norm over wat wel en wat niet acceptabel is van belang. Ieder incident wordt geregistreerd. Daarnaast is afgesproken dat de werkgever altijd aangifte doet bij agressie en geweld, Met politie en openbaar ministerie worden afspraken gemaakt over het proces voor en na de aangifte en het belang van communicatie over de voortgang van de afhandeling.

Uiteraard is en blijft elke werkgever verantwoordelijk voor zijn eigen werknemers maar een gezamenlijk optreden maakt de keten sterk en het signaal naar de dader helder: De ketenpartners accepteren geen agressie en geweld tegen hun medewerkers en treffen dezelfde maatregelen. Om dit tegen te gaan.

Kennis delen

De projectleider van dit samenwerkingsverband is afkomstig uit de politieregio Groningen. De projectleider zal opgedane kennis en ervaring in de regio uitdragen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zorgt voor een landelijke uitrol van de opgedane ervaringen.