Gemeente Beverwijk
Beverwijk verwijdert zieke iepen
Vanaf donderdag 8 juli 2010 worden binnen Beverwijk acht bomen met iepziekte verwijderd op verschillende locaties in de gemeente. Deze bomen staan aan de Oostertuinen, Warande, Willem Alexanderplantsoen en Plantage en in park Scheijbeeck. De bomen worden verwijderd in het kader van de zogenoemde Noodkap Verordening in verband met de snelle verspreiding van de ziekte.
Iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door iepenspintkevers of via ondergrondse wortelverbindingen tussen iepen. De kevers, met een vliegbereik van 11 kilometer, zorgen dat ook relatief ver uit elkaar staande iepen besmet kunnen worden met de schimmel. Het wortelcontact doet zich voor bij dicht bij elkaar geplante iepen. Eenmaal besmet sterft de iep door zijn eigen reactie op de schimmelinfectie. De boom stopt namelijk zijn sapstroom om te voorkomen dat de schimmel zich tot in de top kan verspreiden. Juist deze afweerreactie zorgt dat de iep doodgaat, simpelweg door verdroging, omdat door de afsluiting van de sapstroom het water nergens meer de boom kan voeden. Na besmetting door de schimmel kan een gemiddelde volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn, na het verlies van al zijn bladeren.
Wat is er aan te doen?
De razendsnelle verspreiding van de iepziekte kan alleen tot stilstand worden gebracht door het isoleren en omhakken van zieke bomen. Alleen via deze isolatiemaatregelen kan de ziekte 'doodbloeden', omdat de besmettingshaarden worden opgeruimd en de afstand tussen gezonde en zieke/dode iepen zodanig wordt vergroot dat er nauwelijks besmetting meer optreedt. Juist omdát reeds zieke bomen niet meer te redden zijn, is voorkomen het uitgangspunt bij het beheersbaar maken van iepziekte. Voor de verwijderde bomen geldt een herplantplicht. Dit betekent niet dat de bomen per definitie op dezelfde plaats terugkomen, maar wel dat het bomenbestand van Beverwijk gelijk moet blijven.
Overlast beperken
Op elke locatie wordt zo snel mogelijk gewerkt, zodat overlast voor inwoners beperkt blijft. Waar nodig wordt de weg, voor korte duur, afgezet. Zo mogelijk kan het verkeer doorgang vinden eventueel met begeleiding van verkeersregelaars. Voorop staat de veiligheid en een zo goed mogelijke doorstroming van het verkeer.
Vragen?
Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met het Serviceteam Wijkzaken, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.00 uur via telefoonnummer 0251-256 256. Mailen kan ook: serviceteam@beverwijk.nl.
Beverwijk, 5 juli 2010