Loonkostenhandicap in chemiesector loopt op tot 28%

08/07/2010 14:18

ESSENSCIA

essenscia pleit voor loonmatiging en stapsgewijze lastenverlagingen

Uit een internationale vergelijking van de loonkost in de chemische en kunststofverwerkende industrie, blijkt dat België voor volcontinuarbeid een loonkostenhandicap van 28% heeft ten opzichte van zijn belangrijkste handelspartners Duitsland, Frankrijk en Nederland. De studie werd uitgevoerd door Deloitte en Laga in opdracht van essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences. 23.000 werknemers of een kwart van de totale tewerkstelling in de sector werken in een volcontinu-regime. Volgens essenscia is de loonkostenhandicap een reële bedreiging voor de competitiviteit en het voortbestaan van een sterke chemiecluster in België. De federatie roept de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering op het probleem te erkennen en maatregelen te nemen om de handicap stapsgewijs weg te werken. Bovendien moet loonmatiging een prioriteit zijn voor het sociaal overleg van dit najaar, aldus essenscia.

België is het grootste chemieland in de wereld per capita. Het aandeel van de chemische industrie in de economie is groter in België dan in het traditionele chemieland Duitsland. Sinds 1970 is de tewerkstelling in de sector quasi constant gebleven terwijl de tewerkstelling in de verwerkende industrie met de helft is gedaald. Dankzij haar prominente rol in de industrie is de chemiesector één van de belangrijkste motoren van waardecreatie in België.

70% van de werknemers in de chemiesector werkt in ploegenverband. Een typisch kenmerk van chemiebedrijven, voornamelijk in de basischemie, is dat ze 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 draaien. Naar schatting 23.000 werknemers of een kwart van de totale tewerkstelling in de sector werken in een dergelijk volcontinu-regime.

In het kader van de High Level Group chemie tussen essenscia en de uittredende federale regering, hebben Deloitte en Laga een internationale loonenquête uitgevoerd bij 18 ondernemingen uit de verschillende segmenten van de chemiesector, exclusief de life sciences. De studie vergelijkt een procesoperator in een volcontinu-regime en een 3-ploegenregime in België met eenzelfde operatorfunctie in onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. De enquête toont een handicap in de uurloonkost van gemiddeld 5% in een 3-ploegenregime en van 28% voor een volcontinu-regime aan.

"Verschillende van onze bedrijven wezen al langer op een loonkostenhandicap. Deze studie heeft de verdienste het loonkostendebat in de chemiesector te objectiveren. Ze toont aan dat de lastenverlaging van de opeenvolgende regeringen voor 3-ploegenarbeid de kloof met onze buurlanden gedeeltelijk heeft weggewerkt. Voor volcontinuarbeid is er echter nog een lange weg te gaan. Een loonkostenhandicap van 28% is een ernstig probleem. In een sector die veel multinationale ondernemingen telt, is de interne competitiviteit binnen vestigingen in Europa immers van cruciaal belang om nieuwe investeringen aan te trekken", aldus Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

"Gezien de enorme impact van volcontinuarbeid in de chemiesector, pleit essenscia voor een bijzonder statuut voor werknemers in volcontinu-regime om de loonkostenhandicap via stapsgewijze lastenverlagingen weg te werken. Ook blijft loonmatiging een prioriteit voor het sociaal overleg van dit najaar", besluit Yves Verschueren.

De volledige loonkostenstudie kan u downloaden via:

http://www.essenscia.be/01/MyDocuments/Essenscia-SalaryCostSurvey.pdf

Memorandum voor de nieuwe federale regering

Het voorstel voor het wegwerken van de loonkostenhandicap voor volcontinuarbeid is één van de 15 concrete voorstellen die essenscia in haar memorandum voorlegt aan de nieuwe federale regering. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de werkzaamheden van de High Level Group chemie. Vaak gaat het over een efficiëntere organisatie van een dienst, een vereenvoudigde regelgeving of een beter overleg tussen sector en overheid. Het merendeel van de voorstellen zijn budgetneutraal of genereren zelfs een positief effect voor de federale begroting. Slechts enkele voorstellen vragen een investering van de overheid.

Het memorandum van essenscia kan u downloaden via:

http://www.essenscia.be/01/MyDocuments/Memorandum_essenscia_NL.pdf

Meer info: