Ingezonden persbericht


Geen phytophthorasporen gevangen tijdens ballonvaart West-Brabant

Culemborg, 8 juli 2010

Vorige week hebben drie aardappeltelers en een onderzoeker in een luchtballon naar sporen van de aardappelziekte phytophthora gezocht. Op de aardappelschijfjes die zij hiervoor gebruikten, werden geen phytophthorasporen gevonden. De ballonvaart werd gemaakt vanuit de campagne `Duurzaam telen, begint bij jou' om aandacht te vragen voor een kosteneffectieve bestrijding met minimale milieubelasting door slimme toepassing van Beslissings Ondersteunende Systemen (BOS).

Sporenverspreiding
Onderzoeker Huub Schepers van PPO: "Ook bij nauwkeurige inspectie hebben we geen phytophthorasporen gevonden op de aardappelschijfjes. Volgens het rekenmodel was het die dag wel een gunstige dag voor verspreiding van sporen in de lucht. De meeste sporen worden echter in de ochtend verspreid en wij hebben 's avonds gevaren. Om sporenverspreiding mogelijk te maken, moet er in de regio wel een ernstig aangetast aardappelperceel aanwezig zijn. Naar mijn info was dat er niet." De informatie van sporenvangsten in de lucht wordt overigens niet meegenomen bij de adviezen in de BOS. Die worden voornamelijk gestuurd door de weersomstandigheden gemeten door weerstations en door weersvoorspellingen. Effectief spuiten met BOS Aardappelteler Marco Buijs had niet verwacht dat er veel sporen zouden worden gevangen. Buijs: "Het was warm en droog weer: ongunstig voor phytophthora." Buijs heeft 75 ha aardappelen die hij afgelopen zaterdag gespoten heeft. Buijs: "Normaal spuit ik steeds na het beregenen, maar nu heb ik twee keer beregend en daarna pas weer gespoten. Ik kon Persbericht: Geen phytopthorasporen gevangen tijdens ballonvaart West-Brabant





met 2/3 van de normale dosering toe. Het was 14 dagen geleden dat ik de percelen voor het laatst heb gespoten. De combinatie van de BOS'sen Prophy en Gewis werkt voor mij ideaal. Collega's zonder BOS zie ik toch vaak standaard elke week spuiten." Sporenvangst voor beter advies? Momenteel wordt er op de proefboerderijen in Lelystad en Valthermond onderzoek gedaan of sporenvangsten het advies nog beter kunnen maken. Niet met een luchtballon, maar met vangplanten op de grond. Gevangen sporen worden binnen een dag geanalyseerd op het vermogen om resistente rassen aan te tasten. Als de sporen de eigenschap hebben om het resistente ras aan te tasten, zal de bescherming met middelen zeer goed moet zijn. Als de sporen het ras niet aan kunnen tasten, kan de bescherming met de middelen worden verminderd omdat het ras zelf zich voldoende beschermt tegen deze sporen. Dit gegeven gaan we meenemen in het spuitadvies.

www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl De website van de campagne biedt informatie en nieuws over de Good Practices in de akkerbouw en over de spotlighttelers, en ook over bijeenkomsten of demonstratiedagen waar Good Practices te zien zijn. Bovendien dient de website als platform waarop geĂŻnteresseerden informatie met elkaar kunnen delen. De jacht op phythophthora is te zien via www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl. CLM, DLV Plant, Projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis en GBE communicatie voeren deze campagne uit in opdracht van het ministerie van LNV.




Ingezonden persbericht