Gemeente Beverwijk


Beken en poelen in Westerhout vallen droog

Door de aanhoudende droogte staan veel beken en poelen in en om park Westerhout droog. Het voorjaar van 2010 was niet alleen relatief koud maar ook erg droog. De beken in het westen van Beverwijk, ook wel duinrellen genoemd, worden voornamelijk gevoed door grondwater uit het duingebied. Nu het al een hele tijd lang relatief droog is geweest zijn de grondwaterstanden in dit gebied behoorlijk gezakt. De Scheijbeeck langs kinderboerderij De Baak in park Vondelkwartier staat zelfs geheel droog.

Grondwatermeter in de Baak: peil - 140cm NAP
Door de droogte staat het water in de vijver in park Westerhout erg laag. Er komen regelmatig vragen bij de gemeente binnen over het wel en wee van de vissen. Vooral de grote vissen hebben het niet gemakkelijk in deze vijver. Ze zijn waarschijnlijk door de jeugd in deze vijver uitgezet en kunnen geen kant op. Als het aan de natuur had gelegen hadden deze vissen niet in de vijver gezeten.

Lage waterstand in de vijver in Park Westerhout
De situatie is nog niet zo erg als in juli 2005 toen de grondwaterstand ongeveer nog 20 cm lager was. Maar net als in 2005 is er ook nu niet veel aan te doen. Deze vijver staat niet in verbinding met oppervlaktewater en is dus voor de voeding volledig afhankelijk van het grondwater. Zelfs een flinke onweersbui kan hier weinig verandering in brengen. De grondwaterstanden reageren erg traag op neerslag. Er is een langere periode met veel neerslag nodig om het waterpeil in deze vijver weer op niveau te brengen. Alleen in de stad zie je na een flinke bui direct het waterpeil stijgen. Dat komt omdat in de stad het regenwater via de wegen en daken veel sneller in de sloot terecht komt. Een veel gestelde vraag is of de brandweer niet kan inspringen. Maar ook water aanvoeren per tankauto biedt weinig soelaas: dit water zakt dan gewoon weer weg in de zandige bodem van het park. De gemeente kan dus niets doen maar verwacht ook niet dat deze vijver geheel droog komt te staan. Daarvoor is hij te diep. De grote vissen zouden in het diepste gedeelte, desnoods in de modder, moeten kunnen overleven. Net als amfibieën en insecten. In geval van uiterste nood kan een beroep worden gedaan op de locale hengelsportvereniging die de vissen kan proberen te vangen en naar een andere vijver overbrengen. Of de vissen daar beter van worden is nog maar de vraag. Voorlopig is het gewoon afwachten en genieten van het mooie zomerweer.