TNO zet in op schoon oppervlaktewater in glastuinbouw
Vandaag start het Productschap Tuinbouw twee grote projecten om schoner oppervlaktewater te bereiken in glastuinbouwgebieden. Deze initiatieven voor zowel substraatteelt en grondgebonden teelt zullen de emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater terugdringen. Dit helpt de sector te voldoen aan eisen van de Europese Kader Richtlijn Water (KRW).
Substraatteelten
TNO is betrokken in het project van de substraatteelten. De projecten worden door uitgevoerd door consortia waarin onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven en waterschappen samenwerken. De investeringen hiervoor bedragen ruim 5 miljoen euro. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat trekt bijna 4 miljoen subsidie uit in de KRW subsidieregeling. De Hagelunie levert ook een flinke bijdrage, evenals de waterschappen. De sector zelf financiert haar eigen bijdrage via het Productschap Tuinbouw. Het Productschap Tuinbouw is penvoerder en algemeen projectleider. De sector wordt nauw betrokken bij de uitvoering in begeleidingscommissies, excursies en discussiegroepen.
De rol van TNO: kringloopsluiting
Het doel bij de substraatteelten is de waterkringloop van de glastuinbouwbedrijven volledig te sluiten. De rol van TNO hierbij is om technologie te ontwikkelen voor de zuivering van het afvalwater zodat dat kan worden hergebruikt. Ook worden hiervoor pilots opgezet. Daarnaast onderzoekt TNO of de reststoffen van de zuivering hergebruikt kunnen worden (valorisatie). Emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen via het water moeten daarmee (nagenoeg) nul worden.
TNO