Hogeschool van Amsterdam redt duifjes uit Wibautgebouw


AMSTERDAM, 20100708 -- Comité Dierennoodhulp, Werkgroep Park en Fauna en Stichting Rechten voor al wat leeft zijn erg blij met de actie van de Hogeschool van Amsterdam om de jonge duifjes die dreigden om te komen door de sloop van het Wibautgebouw voor de bouw van de Amstelcampus (hoek Wibautstraat/Tilanusstraat, Amsterdam) te laten redden door een ingehuurd bedrijf. Tussen de brokstukken werden door dit bedrijf door middel van een rijdende stellage alle mogelijke plekken waar de duiven zich zouden kunnen nestelen en jongen zouden kunnen hebben in het deels al gesloopte gebouw nauwkeurig afgezocht.

De jongen die gevonden werden zijn aan de dierenorganisaties ter plekke overhandigd en naar de vogelopvang in Soest gebracht waar zij nu veilig groot kunnen worden. De dierenorganisaties zijn erg blij met de manier waarop de Hogeschool van Amsterdam gereageerd heeft op hun dringende oproep om alles op alles te zetten de jonge duiven niet onder het puin van het Wibautgebouw te laten verdwijnen. Omdat de Hogeschool van Amsterdam hier positief op reageerde en bereid was de sloop voor enige tijd stil te laten leggen om de jonge duiven te redden is zij voor de dierenorganisaties hét goede voorbeeld voor andere opdrachtgevers en uitvoerders in de bouwwereld met betrekking tot het slopen van gebouwen. De dierenorganisaties pleiten voor een protocol voor het slopen van gebouwen waarin het zorgvuldig omgaan met dieren is opgenomen.

Twee jaar geleden maakte men een begin met de sloop van het Wibautgebouw, waarna men het voor een deel gesloopte gebouw weer voor twee jaren met rust liet. Door de vele ontstane openingen in het gebouw werd het een veilig en droog onderkomen en een nestelplaats voor veel dieren, waaronder meer dan honderd duiven. Maandag 28 juni begon men na twee jaar stilstand opnieuw met slopen zonder dat men er over nagedacht had dat de vele duidelijk aanwezige in- en uitvliegende stadsduiven nesten met jongen in het gebouw konden hebben. Een bezorgde buurtgenoot maakte Comité Dierennoodhulp opmerkzaam op het gevaar dat de vogels letterlijk boven hun hoofd hing. Hierop nam Comité Dierennoodhulp contact op met de Hogeschool van Amsterdam waarvan de Amstelcampus het nieuwbouwproject is. De Hogeschool van Amsterdam bleek na intensief overleg zeer bereidwillig om de jonge duiven te redden; zij huurde een bedrijf speciaal hiervoor in en legde de sloop tijdelijk stil.

De dierenorganisaties vrezen dat dieren zeer dikwijls tijdens sloopwerkzaamheden gedood worden omdat men hen over het hoofd ziet, of eenvoudigweg geen tijd en geld wil besteden aan het verjagen en verwijderen van dieren. De opdrachtgevers en sloopbedrijven lijken niet te beseffen dat zij zich hierdoor wettelijk schuldig maken aan dierenmishandeling op grond van artikel 36 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De dierenorganisaties vinden daarom dat er een duidelijk protocol moet komen voor het slopen van gebouwen om te voorkomen enerzijds dat dieren zich nestelen in een slooppand, anderzijds dat zij slachtoffer worden van de daadwerkelijke sloop van een gebouw.





Ingezonden persbericht