Gemeente Anna Paulowna

Surplus weer bouwheer voor brede school Wieringerwaard

Surplus pakt het bouwheerschap van de nieuw te bouwen school in Wieringerwaard weer zelf op. Dit besloten gemeente, Surplus, Kappio Kinderopvang en Bouwcompagnie, nadat vorige week tijdens een ingelast overleg duidelijk werd dat er over en weer onvoldoende vertrouwen meer is in voortzetting van het bouwheerschap door Bouwcompagnie.. Alle partijen hechten veel waarde aan een spoedige realisatie van de school, maar na anderhalf jaar overleg is onvoldoende voortgang geboekt.

De bestemmingsplanprocedure voor de lokatie loopt tot eind van dit jaar. Daarna kan de grond bebouwd worden. Voor die tijd presenteert Surplus een definitief plan in overleg met gemeente, Kappio Kinderopvang en de bibliotheek, om zoveel mogelijk van de brede school gedachte overeind te houden. Er treedt op die manier geen vertraging op in het bouwschema voor de nieuwe school, zodat Wieringerwaard in 2012 haar nieuwe school heeft.

Â

Meerwaarde van de samenwerking

Normaal gesproken is het schoolbestuur, in dit geval Surplus, bouwheer bij realisatie van een nieuwe school. Het scholenbouwprogramma van de gemeente ging uit van nieuwbouw, waarbij alleen de school werd vervangen. Surplus wilde echter ook de mogelijkheden van een brede school voor Wieringerwaard onderzoeken. In dit gebouw zouden dan naast de school ook de peuterspeelzaal, kinderopvang en een ruimte voor een bibliotheekpunt worden ondergebracht. Hiervoor was echter onvoldoende financiële dekking.

Om dit financiële probleem te ondervangen werd een partner gevonden in Bouwcompagnie. In het kader van maatschappelijk ondernemen zagen zij kans de school binnen de gestelde financiele kaders te realiseren door een aanzienlijke bijdrage. Dit was aanleiding voor Surplus om het bouwheerschap over te dragen aan de Bouwcompagnie.

Â

Een miljoen euro duurder

Uiteindelijk bleken de cijfers van de adviseurs van Bouwcompagnie, die de basis waren voor de samenwerking in 2008, niet correct. De voorcalculatie van de school viel een miljoen euro hoger uit dan aanvankelijk begroot. Dat zou leiden tot hogere huren, extra bijdragen van zowel Bouwcompagnie als gemeente en alsnog een bezuiniging op het ontwerp.

Achterliggende oorzaken als de recessie, aanscherping van het beleid binnen Wooncompagnie, vernieuwde financiele regelgeving in het onderwijs, verschuiving van de risicoâs naar gemeente en gebruikers en onduidelijkheid in de communicatie tussen de partijen, leidden er uiteindelijk toe dat er over en weer onvoldoende vertrouwen meer is om op de gekozen weg verder te gaan. De eerder verwachte meerwaarde van de samenwerking met Bouwcompagnie wordt door dit alles teniet gedaan. Dit wordt door alle partijen betreurd. Surplus neemt het bouwheerschap nu weer op zich.