Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Patiëntenorganisaties tevreden: informatievoorziening in de zorg niet gestopt

08 juli 2010

Ondanks dat de motie tot opschorting van de uitrol van het landelijk EPD door de Eerste Kamer is aangenomen, mogen zorgverleners vrijwillig blijven aansluiten op het EPD. Dit in tegenstelling tot berichtgeving in de media eerder deze week. Ook komt de elektronische uitwisseling in de zorg niet geheel tot stilstand; een consequentie van de motie die door minister Klink van VWS wel werd gesuggereerd.

Minister Klink heeft maandag in de Eerste Kamer toezeggingen gedaan dat zolang de EPD-wet er niet is, er geen nieuwe modules worden toegevoegd aan het EPD. Wel kunnen zorgverleners zich blijven aansluiten op de toepassingen voor het medicatieoverzicht en de waarneemsamenvatting voor huisartsen, want dat gebeurt vrijwillig. Deze ontwikkelingen zijn niet onomkeerbaar en met die toezegging is de Senaat tevreden.

De NPCF en de aangesloten patiëntenorganisaties zijn blij dat de elektronische informatieuitwisseling in de zorg door kan gaan. Zorgverleners kunnen blijven aansluiten en daarmee wordt doorgegaan met de verbetering van de kwaliteit van de informatievoorziening in de zorg op een manier die recht doet aan de rechten van patiënten.

Een tweede aangenomen motie vraagt de minister in samenspraak met patiënten- en zorgverlenersorganisaties te komen met een plan om de communicatie en voorlichting rondom de huidige elektronische informatie-uitwisseling in de zorg te verbeteren en de patiënt te informeren over hoe het vervolgtraject eruit ziet.

Patiëntenorganisaties pakken graag de handschoen op om samen met zorgverleners te komen tot een communicatieplan om de Nederlandse zorgconsument te informeren over het belang van een goede informatievoorziening in de zorg en welke keuzemogelijkheden hij of zij daarbij heeft.

Ook op het gebied van de privacybescherming deed de minister een toezegging aan de Eerste Kamer. De minister zegde toe om de procedure voor burgers van toestemming respectievelijk weigering voor ontsluiting van hun belangrijkste patiëntgegevens via de landelijke infrastructuur te verbeteren. Daarmee is er ruimte gekomen om het punt van toestemming van de patiënt en de manier en het moment waarop die gegeven wordt opnieuw ter sprake te brengen. Natuurlijk zullen de gezamenlijke patiëntenorganisaties van deze mogelijkheid gebruik maken.