Rijksoverheid


Situatie olieboringen Noordzee niet vergelijkbaar met Golf van Mexico

Nieuwsbericht | 08-07-2010

De situatie rond olieboringen op het Nederlands deel van de Noordzee is niet vergelijkbaar met die in de Golf van Mexico.

Dit stelt minister Van der Hoeven van Economische Zaken in reactie op een brief die de kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Groningen en Friesland hebben verstuurd naar premier Balkenende.

Leefbaarheid

In de brief vragen de provincies om extra onderzoek naar de risico's van olieboringen. "Natuurlijk is de Noordzee van het allergrootste belang voor de leefbaarheid en de economieën van de landen eromheen. En ja, het boren naar olie en gas is een risicovolle bezigheid, die daarom zeer zorgvuldig moet gebeuren en waar de overheid een scherp toezicht op moet houden. Dat is precies wat gebeurt. Het toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is mede naar aanleiding van de ramp met de Piper Alpha in 1988 en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen op een nieuwe leest geschoeid en dat blijkt zeer effectief. SodM monitort de veiligheidsmaatregelen van de oliemaatschappijen continu", aldus de minister.

Maximale waterdiepte

De risico's op het Nederlandse deel van de Noordzee zijn ook volgens Jan de Jong, inspecteur-generaal van SodM, van een veel kleinere orde dan in de Golf van Mexico. "De maximale waterdiepte in de Nederlandse Noordzee is zo'n 50 meter, niet te vergelijken met de 1500 meter diepte op de plaats waar de olieramp in de Golf van Mexico plaatsgreep. De zogeheten blow out preventers staan niet zoals in de Golf van Mexico op de zeebodem maar bevinden zich op de booreilanden en zijn daardoor makkelijk te bedienen, te testen en te inspecteren. De maximale hoeveelheid olie die bij een onverhoopt ongeluk maximaal uit zou kunnen stromen, is een fractie van wat in de Golf van Mexico gebeurt, waarbij het ook nog om hele dunne olie zou gaan die snel afbreekt," aldus De Jong.

Niettemin heeft SodM na het verschijnen van het eerste officiële rapport naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico de aanbevelingen die daarin worden gedaan direct met de oliemaatschappijen besproken en hen verzocht hun eigen booroperaties aan de hand hiervan nog eens goed door te lichten en over deze doorlichting te rapporteren. SodM zal deze rapportages beoordelen en verifiëren en hierover rapport uitbrengen aan de ministers van Economische Zaken, SZW en VROM.