Radboud Universiteit Nijmegen


* In de prijzen

* Weer subsidie voor ...

Weer subsidie voor innovatieve Radboudbedrijven

Datum bericht: 30 juni 2010

Technologiestichting STW deelde deze week twee `valorisation grants' uit van elk 25.000 euro om Radboud-onderzoekers/ondernemers de stap naar de markt te helpen maken.

TeraOptronics ontvangt de subsidie om een zeer geavanceerde infraroodcamera verder te ontwikkelen. Optimal Planet ontwikkelde een systeem dat ecologische gevolgen van ingrepen in de ruimtelijke ordening snel zichtbaar maakt. Met de subsidie kan het bedrijf het systeem verder uitbreiden.

Steeds vaker leidt onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen tot innovatieve bedrijven. De universiteit steunt die ontwikkeling. Bijvoorbeeld met bedrijfsruimte voor starters en hulp bij octrooiaanvragen en het vinden van business partners. Spin off-bedrijven zijn een motor voor innovatie, zeker nu grote concerns hun eigen research-afdelingen hebben gesloten.

Infraroodcamera
Een goedkope, razendsnelle infraroodcamera voor allerlei industriële analyse- en controletoepassingen, is het doel van het TeraHertz Imaging with Plasmas- project van TeraOptronics. Afric Meijer leidt TeraOptronics.

Deze camera meet ver-infrarode straling (100 -1000 µm), ook wel terahertz (THz) genoemd. Dit golflengtegebied heeft röntgen-achtige eigenschappen. Met als groot voordeel dat THz-straling ongevaarlijk is voor mensen, dieren en planten.

De camera kan worden gebruikt om op vliegvelden passagiers en bagage te scannen op wapens en in de farmaceutische industrie om medicijnen in verpakking te controleren.

Het STW-project moet een prototype en een commerciële haalbaarheidsstudie opleveren.

BIO-SAFE
Welke soorten hebben speciale aandacht nodig en wat gebeurt er met ze als een dijk wordt verlegd, een geul gegraven, een woonwijk gebouwd? Voor het Nederlandse rivierengebied is dat in beeld gebracht in het BIO-SAFE-systeem. Optimal Planet exploiteert deze kennis commercieel.

Optimal Planet is een Radboud-spin-off geleid door Reinier de Nooij. Om de marktpotentie van BIO-SAFE te vergroten willen Optimal Planet en de Radboud Universiteit het systeem uitbreiden naar de rest van Nederland. Dat kan met handige bio-informaticatechnologie. Als dat goed werkt volgt later Europa en wie weet de rest van de wereld.

STW geeft subsidie voor de uitbreiding van het systeem.

Recente voorbeelden van Radboud spin-offs

tf2 devices
De wereldrecord brekende Radboud-zonnecel en de geld- en materiaalbesparende lift-off techniek voor dunne laagjes zonnecel wordt in een joint venture met een Engels bedrijf verder ontwikkeld en op de markt gebracht

Future chemistry
Een heel laboratorium op een kleine chip waar chemisch reacties zeer efficiënt op verlopen. Weinig afval, weinig tijd, weinig kosten. De techniek biedt mogelijkheden om heel snel heel verschillende kandidaatstoffen voor medicijnen te maken en te testen in kleine hoeveelheden, maar kan ook grote hoeveelheden schoon en snel produceren door grote hoeveelheden chips tegelijk aan het werk te zetten.

Re-Phrase
Slimme conversaties met een computer, dat kan met de dia-loggingtechniek van Re-phrase. Toepassingen liggen in online helpdesks, vertaalcomputers, maar ook in het per smart phone begeleiden van mensen met een stoornis in het autistische spectrum. De techniek komt voor uit het cognitieonderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.