Gemeente Hilversum

Discussie en Besluit tijdens bijeenkomst van De Raad

publicatiedatum: woensdag 7 juli 2010

De gemeenteraad was woensdag 30 juni bijeen voor De Discussie en Het Besluit. Op het programma stond vragen aan de wethouders. Aan Eric van der Want kwamen onder meer vragen over ziekenhuis Hilversum. Hij zei toe het plan van het ziekenhuis over nieuwbouw na de zomer in de Raad te brengen, na bespreking in het college van B&W. Verder sprak hij eerdere berichten tegen over een tekort in de begroting van het ziekenhuis. De begroting is gewoon sluitend. Daarnaast ging Van der Want in op het WMO-taxivervoer. Hij gaat de beschikbare managementrapportages over dit onderwerp aan de gemeenteraad geven. Speciaal aandacht is er voor de aanrijdtijden bij het rolstoelvervoer.

Bij Het Besluit ging het over de proef met betaald parkeren in de Bloemenkwartier Noord. Het voorstel om die proef te starten werd door alle partijen - met uitzondering van Hart voor Hilversum -aangenomen. Ook de motie van D66 werd overgenomen, en daardoor mogen de parkeertarieven in deze proefperiode (van twee jaar) voor de bewoners niet worden verhoogd.

Daarnaast werd er gesproken over het rekenkameronderzoek bij grote projecten. Te vaak worden projecten duurder dan verwacht. Uit een rapport blijkt dat de grootste knelpunten zitten in de uitvoering van risicobeheersing en projectsturing. Het college heeft vooraf de zaken goed op orde maar in de praktijk glippen de touwtjes nog weleens uit de handen. De fractie van PvdA diende een amendement in om in te stemmen met de reactie van het college op dit rapport. Wel werd afgesproken, naar aanleiding van een motie van SP, dat het college twee maal per jaar een schriftelijke voortgangrapportage over de bouwplannen aan de gemeenteraad geeft en dit bespreekt in De Discussie. Tevens krijgt de raad inzicht in (mogelijke) knelpunten.

Ook werd er gesproken over een mogelijke milieueffectrapportage (MER) van het bestemmingsplan MediaPark. Een onafhankelijk bureau had gekeken of er zo'n rapportage uitgevoerd moest worden naar aanleiding van het te wijzigen bestemmingsplan. Er wordt dan gekeken naar veiligheid, afwatering en het behoud van natuur. Het bureau kwam met enkele aanbevelingen maar concludeerde dat het MediaPark nog voldoet aan alle normen. Een MER is daarom niet nodig, luidde het advies. Er werd een motie ingediend om toch een MER te doen, maar die werd verworpen door een meerderheid, namelijk: D66, VVD, PvdA en CU.

Ook tijdens De Discussie van 1 juli werd er gesproken over het MediaPark. Het ontwerpbestemmingsplan stond op de agenda. In dit bestemmingsplan gaat het ook over de mogelijkheid van extra gebouwen in dit stuk van Hilversum. SP adviseerde het college negatief, mede vanwege de veiligheid en het milieu. De fracties CDA, D66, VVD, PvdA en CU adviseerden positief, HvH en GL waren het gedeeltelijk eens met dit bestemmingsplan. Wethouder Jooren-Van der Boor zegde toe dat gebouwen op het MediaPark niet hoger mogen zijn dan dertig meter, daarnaast laat ze een bepaling over een extra zendmast van 55 meter uit het plan halen. De terinzagetermijn kan niet verschoven worden, zoals HvH en GL wilden, vanwege eerder gemaakte afspraken en termijnen die anders verlopen.

Dit gebeurt wel bij het bestemmingsplan van Over t Spoor, dat nu ter inzage ligt tussen 8 augustus en 17 september. Alle fracties adviseerden positief over het bestemmingsplan, op de SP na. Wethouder Jooren zei toe schriftelijk te laten weten of het mogelijk is om het LPG-punt van het tankstation op de Jan van de Heijdenstraat uit het plan te halen.

Tot slot ging het op 1 juli over De Vorstin en de gelijknamige stichting die het pand exploiteert. VVD, PvdA en D66 steunden het collegevoorstel voor de extra kredietaanvraag van 350.000 euro voor de inventaris en de stichting tot eind dit jaar de tijd te geven zaken in orde te krijgen. De oppositie maakte een voorbehoud. SP heeft geen vertrouwen meer in de stichting en wil meer grip van de gemeente op het geheel. GroenLinks maakte zich zorgen over de extra kosten die dat met zich meebrengt, ook omdat de onderzoeken ten laste komen van het cultuurbudget. Iedere fractie uitte zijn ongenoegen over de gang van zaken. De CU gaf bij monde van mevrouw Vreugdenhil aan dat zij wat De Vorsti betreft van hun geloof waren gevallen, maar nog wel hoopten. Volgens VVD-woordvoerder Vogel was the point of no return al voorbij. Het voorstel is om de stichting tot eind dit jaar een kans te geven met dit extra geld. `Kom maar op en laat het zien', zei wethouder Jooren.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van de bijeenkomsten van De Raad op 9 juni 2010.
Meer informatie staat op www.hilversumbis.nl