06/07/2010
'Fietsen tussen zoet en zout water'
Nieuwe thematische fietstocht om en rond Zeebrugge en Lissewege
Westtoer blijft ook na de realisatie van de succesvolle fietsnetwerken niet stilzitten. Met de thematische fietstochten concentreert het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie zich op één welbepaald onderwerp uit een regio dat extra belicht wordt. De nieuwe thematocht 'Fietsen tussen zoet en zout water' gaat dieper in op de ontstaansgeschiedenis van het Brugse polderlandschap en op de ontwikkeling van de Zeebrugse haven. 'Water' vormt immers de leidraad doorheen de fietstocht. Ook tal van natuurgebiedjes worden nader toegelicht.
Sinds 2006 is de volledige provincie West-Vlaanderen ontsloten door een fietsnetwerk op basis van knooppunten. De realisatie hiervan, een gezamenlijk initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, was meteen een schot in de roos. De formule waarbij de recreant aan de hand van een fietskaart vrij zijn weg kan uitstippelen (of 'fietst à la carte') slaat duidelijk aan.
Op basis van het fietsnetwerk ontwikkelde Westtoer interessante thematische fietstochten waarbij de focus ligt op één welbepaald thema. Deze routes maken gebruik van de bewegwijzering van het fietsnetwerk. De brochure bij de fietstocht geeft naast een fietsplan ook uitgebreid uitleg over de bezienswaardigheden langs de route. Hiermee wordt meteen het onderscheid gemaakt met de gewone fietsnetwerkkaart. In het Brugse Ommeland werden de voorbije jaren al vijf thematische fietstochten geopend. De nieuwste tocht is het sluitstuk in een klavertje-vier waarbij vanuit Brugge in de vier windrichtingen kan gefietst worden. Vorig jaar werd ook al 'Kastelen en abdijen' ingefietst en eerder werden 'Buitengoed' en 'Forten en dijken' gerealiseerd.
De nieuwe thematische fietstocht 'Tussen zoet en zout water' brengt het verhaal van de vele kanalen, het ontstaan en de ontwikkeling van de haven van Brugge-Zeebrugge en de wisselwerking tussen zoet en zout water in het vlakke polderlandschap tussen Brugge en de Kust. Naast het aspect water is ook ruim aandacht geschonken aan de vele kleine, maar daarom niet minder belangrijke, natuurgebieden in de regio, vaak ook watergebonden. Voorbeelden hiervan zijn de Kleiputten van Heist, de Fonteintjes en Monnickenwerve.
De thematische fietstocht start in Brugge. Langsheen de groene vesten gaat het richting Damse Vaart en verder via het Schipdonkkanaal naar Ramskapelle en Heist. De Lichtenlijnbrug brengt de fietser naar het centrum van Zeebrugge. Doorheen het Zeebos en langs een oude zeedijk gaat het richting Lissewege, het witte polderdorp, één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen. De tocht gaat verder zuidwaarts langs Zuienkerke en via de Gentelebrug (over de Blankenbergse Dijk) gaat het opnieuw richting startplaats in Brugge.
In totaal verkent de fietstocht 56 km autoluwe fietswegen tussen Brugge, Lissewege en Zeebrugge. Naast een paar themablokken zijn in totaal negentien verschillende topics uitgewerkt. Een overzichtelijke routekaart vervolledigt de 40 blz. tellende brochure. Praktisch
De brochure is te koop bij de Diensten Toerisme van Brugge, Zeebrugge en Lissewege en bij tal van toeristische diensten in het Brugse Ommeland. Dit voor de prijs van ¤ 3,-.
Bestellen kan ook bij Westtoer, Albert I-laan 120 Brugge/Sint-Michiels, T 050/30 55 00 (www.brugseommeland.be en www.fietsen-wandelen.be).