Zwolle,6 juli 2010
De kracht van industrieel erfgoed
Inspiratieboek 'Voltooid verleden tijd' verschenen
In Overijssel zijn vele sporen van een rijk en bloeiend industrieel verleden te vinden. Sporen zoals fabrieksgebouwen, spoorlijnen, kademuren, weegbruggen, enzovoorts. Ze zijn zowel in de stad als in het ommeland te zien.
Daarover, en over het rijke industriële verleden in de rest van het land, heeft Het Oversticht in opdracht van de provincie Overijssel een boek gemaakt. Het inspiratieboek 'Voltooid verleden tijd'. Het is bedoeld om (toekomstige) eigenaren van industrieel erfgoed in Overijssel, architecten, adviseurs en gemeenten in Overijssel te inspireren en te stimuleren bij het verkennen van mogelijkheden tot een zorgvuldige herbestemming.
In het boek zijn voorbeelden opgenomen van geslaagde herbestemmingen uit Overijssel en uit de rest van Nederland. De voorbeelden zijn gerangschikt naar gebouwtype. Zoals in Overijssel de portiersloge van het Tetemcomplex op Roombeek in Enschede, of de gieterij en modellenmakerij van Stork in Hengelo. En het kan verrassend zijn om ook kennis te nemen van creatieve oplossingen die elders in het land zijn gerealiseerd.
De provincie Overijssel zet in op versterking van de ruimtelijke kwaliteit. Het industriële erfgoed behoort tot de ruimtelijke kwaliteitparels van Overijssel. Alle reden dus om het te koesteren.
"Bij herbestemming van het industriële erfgoed gaat het vooral om een zorgvuldige combinatie van achteruit kijken en vooruit denken. De voorbeelden in het boek spreken tot de verbeelding en prikkelen de creativiteit van iedereen die bezig is met het behoud van ons prachtige erfgoed", aldus Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu.
Tijdens het vaksymposium van AtelierOverijssel dat medio juni werd gehouden, is het inspiratieboek 'Voltooid verleden tijd' gelanceerd. Het is het meest recente product van het stimuleringsprogramma Reanimatie industrieel en agrarisch erfgoed Overijssel.
Met dit stimuleringsprogramma werkt de provincie aan het behoud van het erfgoed door het nieuw leven in te blazen. Gebouwen worden 'gereanimeerd' door ze te voorzien van een nieuwe functie en ze daarvoor geschikt te maken. De provincie zet hiervoor geld en kennis in.
Het stimuleringsprogramma heeft een looptijd tot en met 2011. Er wordt kennis gedeeld onder andere door voorbeelden van geslaagde herbestemmingen te laten zien. Een nieuwe functie die voor een karakteristiek industrieel complex aanvankelijk onmogelijk leek, blijkt na een gedegen verkenning vaak wel degelijk uitvoerbaar. Het inspiratieboek 'Voltooid verleden tijd' laat dit zien.
Het boek is te vinden op
Provincie Overijssel