Petrobras en BIOeCON kondigen een samenwerking in biomassa aan

06/07/2010 12:16

Bio e-con

Petrobras en BIOeCON kondigen een samenwerking aan voor de gezamenlijke ontwikkeling van een technologie voor het omzetten van biomassa afval in een nieuwe generatie biobrandstoffen en chemicaliën

Heden hebben Petrobras(1) en BIOeCON(2) aangekondigd gezamenlijk een nieuw proces te gaan ontwikkelen voor de omzetting van biomassa afval, zoals suikerriet bagasse, in chemische componenten die toegepast kunnen worden voor de productie van polymeren en plastics en/of verder omgezet kunnen worden tot hoogwaardige biobrandstoffen.

Deze nieuwe technologie, genaamd BICHEM (Biomass Chemical Conversion), is ontwikkeld door BIOeCON met een team van top wetenschappers van de Technische Universiteit Delft in Nederland en de Universidad Politecnica Valencia in Spanje.

Petrobras en BIOeCON zullen gezamenlijk deze technologie verder ontwikkelen, opschalen naar een mini-plant en vervolgens demonstreren in een proef fabriek. De eerste fase van deze samenwerking inclusief het werk op mini-plant schaal zal worden uitgevoerd in Nederland, waarna het de bedoeling is om een proef fabriek in Brazilië te bouwen. Wanneer de technologie klaar is om te commercialiseren zal er een joint venture worden opgericht om de technologie te licenseren aan derden.

Volgens Carlos Tadeu da Costa Fraga, Directeur (Executive Manager) van het Petrobras Research Center (CENPES) in Rio de Janeiro, maakt samenwerking met technologie gerichte bedrijven, zoals BIOeCON deel uit van de PETROBRAS strategie voor innovatie. Deze strategie combineert een sterke interne infrastructuur voor R? met samenwerking met technologiepartners in Brazilië en in het buitenland, inclusief universiteiten, onderzoeksinstituten, leveranciers en zelfs andere energiebedrijven. Onlangs is Petrobras de nummer 1 geworden in de olie en energie branche op het gebied van "Innovatie", aldus het tijdschrift Fortune in een rangorde van werelds meest bewonderde bedrijven.

"Wij zoeken naar innovatie waar die ook maar te vinden is, en voor oplossingen die in onze business nodig zijn. In dit geval verwachten wij dat wij de chemische componenten die geproduceerd worden met het BiCHEM proces kunnen gebruiken om geavanceerde biobrandstoffen te produceren zoals diesel componenten met een hogere dichtheid dan ethanol, een hoog cetaangetal, en zonder enige roetvorming. Deze technologie heeft de potentie om voor diesel net zo belangrijk te worden als ethanol tegenwoordig is voor benzine."

Rogerio Matthos, Directeur (Executive Manager) van Petrobras New Business Development benadrukt dat het op technologisch gebied samenwerken met topwetenschappers en gerenommeerde buitenlandse technologische instituten die gericht zijn op het bevorderen van Research en ontwikkeling voor de commerciële productie van nieuwe duurzame brandstoffen een belangrijke mijlpaal is omdat het nieuwe gebieden en mogelijkheden opent voor Petrobras zijnde de grootste investeerder in R? in Brazilië.

Zoals Joao Norberto Noschang Neto, de Technologie Manager van Petrobras Biofuel stelt: "Dit is een belangrijke samenwerking om de R? op het gebied van de tweede generatie biobrandstoffen te versnellen, wat een positief effect zal hebben op een verbeterde productiviteit bij het gebruik van landbouw afvalstoffen".

De BICHEM technologie - "Een van de essentiële problemen in de omzetting van biomassa is, hoe de ontoegankelijke hout en 'houtachtige' materie open te breken, zodat deze complexe polymeren effectief en efficiënt omgezet kunnen worden. De bestaande processen om deze structuren te openen zijn kostbaar en vereisen veel energie en/of dure chemische hulpstoffen." zegt Paul O'Connor, oprichter en directeur van BIOeCON.

De BICHEM technologie gebruikt een recyclebaar goedkoop oplosmiddel om een belangrijk deel van de biomassa op te lossen. In een homogene fase, worden cellulose en hemicellulose afgebroken tot de basis suiker componenten. Deze suikers worden gehydrogeneerd en geconverteerd in belangrijke chemische bouwstoffen, die eenvoudig afgescheiden kunnen worden van de oplossing. Deze aanpak heeft tot gevolg dat de (hemi) cellulose in de biomassa volledig wordt benut.

Jacob Moulijn, Emeritus Professor aan de Technische Universiteit Delft en Wetenschappelijk en technologisch directeur van het gezamenlijke ontwikkelingsproject, legt uit dat "De specifieke combinatie van de biomassa oplossing en het toepassen van een hydrogenerings stap een maximale omzetting geeft met een hoge selectiviteit zonder ongewenste bijproducten."

(1)Petrobras SA - Rio de Janeiro, Brazilië

Petrobras is een groot geïntegreerd olie, gas en energie bedrijf opererend in de volgende industrie gebieden: Onderzoek en productie; downstream, marketing, transport en petrochemische producten; distributie; gas, energie en biobrandstoffen. Opgericht in 1953 als Brazilian National Oil Company, is Petrobras tegenwoordig een in het openbaar tredend bedrijf genoteerd op de aandelen markt met voornaamste vestigingen nog steeds in Brazilië.

Petrobras wordt wereldwijd erkend dank zij haar uitgebreide middelen en technologische leiding in diep- en ultra diep water onderzoek. Petrobras is tegenwoordig een van de tien grootste bedrijven in de wereld. De onderneming opereert in alle 5 werelddelen en in 29 landen. De onderneming heeft ook activiteiten in alternatieve energie, in het bijzonder in biobrandstoffen waarvoor Petrobras een dochter onderneming heeft opgericht, Petrobras Biofuel.

(2)BIOeCON International Holding NV - Willemstad, Cura(cc)ao

BIOeCON is een particuliere onderneming opgericht in 2006 met als doel het ontwikkelen van economische technologieën voor de productie van ecologisch vriendelijke tweede generatie biobrandstoffen en/of chemische bouwstoffen uitgaande van niet-eetbare biomassa. Voor haar research en ontwikkeling maakt

BIOeCON gebruik van een netwerk van internationaal ervaren wetenschappers en universiteiten in o.a. Nederland, Spanje, Engeland en Amerika. Het BICHEM proces is de tweede doorbraak technologie afkomstig van dit creatieve netwerk;

Eind 2007 lanceerden BIOeCON en Khosla Ventures een joint venture (KiOR) voor de ontwikkeling en commercialisering van Biomass Catalytic Cracking een biomassa conversie technologie gebaseerd op het welbekende Catalytic Cracking proces dat reeds vele jaren gebruikt wordt in de olie raffinaderijen. De ontwikkeling van dit proces is nu in de proeffabriek fase.





http://www.petrobras.com