Gemeente Maassluis

Het Maassluise antwoord op gevolgen veranderingen AWBZ

awbz-6juli2010.jpg

Hoe pakt de gemeente Maassluis samen met de zorg- en welzijnsorganisaties de gevolgen van de wijzigingen in de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ) aan? Dat stond centraal tijdens een bijeenkomst op 29 juni 2010 in het stadhuis met zo'n 50 vertegenwoordigers van zorg- en welzijnsorganisaties en andere belangstellenden.

'Om ook in toekomst de kwaliteit van zorg- en welzijnsvoorzieningen voor onze inwoners te kunnen garanderen, is samenwerken van groot belang.' Dit is de boodschap van wethouder Pieter Kromdijk aan alle organisaties die in Maassluis actief zijn. Tijdens de themabijeenkomst is informatie gegeven over de gevolgen van de bezuinigingen op de AWBZ. Maassluis zet in op het behoud van ontmoetings-voorzieningen en het versterken van de samenwerking en afstemming tussen de organisaties. Dit maakt de inzet van organisaties efficiënter en vergroot de kwaliteit.

Wethouder Kromdijk gaf een toelichting op de gevolgen van de bezuinigingen van het Rijk. Mensen met een lichte beperking krijgen geen ondersteuning meer via de AWBZ. Het Rijk verwacht dat deze mensen het zelfstandig redden of hulp kunnen vragen aan familie of vrienden. Als dit niet lukt, kunnen deze mensen een beroep doen op de ondersteuningsmogelijkheden via het Wmo-loket van de gemeente.

In Maassluis gaat het momenteel naar schatting om 90 inwoners, maar dat worden er door de vergrijzing steeds meer. De bezuinigingen zorgen ervoor dat het geen eenvoudige opgave is om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Wethouder Kromdijk denkt dat door betere afstemming en meer gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en netwerken, winst te behalen is.

Met de zorgorganisaties ASVZ, Argos Zorggroep en StOED zijn voor 2010 afspraken gemaakt om de ontmoetingsvoorzieningen voor specifieke doelgroepen te behouden. ASVZ organiseert een Eetcafé voor mensen met een verstandelijke beperking. Argos Zorggroep verzorgt in afstemming met Seniorenwelzijn dagactiviteiten voor senioren. StOED heeft een inloopcentrum met dagactiviteiten voor mensen met psychosociale problemen. Deze drie organisaties gaven tijdens de bijeenkomst aan wat zij al merken van de bezuinigingen van het Rijk en hoe zij door samenwerking te zoeken met andere organisaties, een antwoord proberen te geven.

Tot slot riep wethouder Kromdijk alle organisaties op om uit te gaan van de vraag van de klant, de kracht van de eigen organisatie en te zoeken naar samenwerking. Dit versterkt de eigen organisatie en de dienstverlening aan de inwoners. De toenemende vraag om ondersteuning in relatie tot de beperkte beschikbare middelen vragen om een gezamenlijke aanpak. Niemand kan dit alleen, dit moeten we samen doen!